Ίσως η τεχνητή νοημοσύνη να μην αντικαταστήσει, τελικά, τους εργαζόμενους

Ο Elon Musk επιμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει την ανθρωπότητα σε ένα σημείο όπου «δε θα χρειάζεται καμία δουλειά». Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η πρόβλεψη γίνεται ήδη πραγματικότητα;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση 750 ηγετών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη από το ResumeBuilder, το 37% λέει ότι η τεχνολογία θα αντικαταστήσει εργαζόμενους το 2023. Εν τω μεταξύ, το 44% αναφέρει ότι θα υπάρξουν απολύσεις το 2024 που θα προκύψουν από την αποτελεσματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, ακόμη και εν μέσω αναφορών για απολύσεις που «εμπνέονται» από την

AI, πολλοί ειδικοί διαφωνούν με την άποψη του Musk.

Η Julia Toothacre, σύμβουλος στρατηγικής βιογραφικού και καριέρας στο ResumeBuilder, αναγνωρίζει ότι οι αριθμοί από την έρευνά της μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το ευρύ επιχειρηματικό τοπίο. «Υπάρχουν ακόμη τόσοι πολλοί παραδοσιακοί οργανισμοί και μικρές επιχειρήσεις που δεν αγκαλιάζουν την τεχνολογία με τον τρόπο που το κάνουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες», δήλωσε.

Οι απολύσεις είναι μια πραγματικότητα, αλλά η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει επίσης στους ηγέτες των επιχειρήσεων να αναδιαρθρώσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις εργασίες που πραγματοποιούμε.

Ο Alex Hood, επικεφαλής προϊόντος στην εταιρεία λογισμικού διαχείρισης έργων και συνεργασίας Asana, εκτιμά ότι ο μισός χρόνος που περνάμε στη δουλειά μας είναι σε αυτό που αποκαλεί «δουλειά για τη δουλειά». Εδώ, αναφέρεται στις ενημερώσεις κατάστασης, στη διατμηματική επικοινωνία και σε όλα τα άλλα μέρη της εργασίας που δεν αποτελούν τον πυρήνα του λόγου για τον οποίο βρισκόμαστε στην εργασία μας.

«Αν αυτό μπορεί να μειωθεί λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, θα αποτελέσει μεγάλη απελευθέρωση», δήλωσε ο Hood. Χωρίς τις λεπτομέρειες πίσω από τους αριθμούς, οι στατιστικές που σηματοδοτούν και προβλέπουν απολύσεις λόγω AI αντανακλούν περισσότερο τον φόβο παρά την πραγματικότητα, συμπληρώνει.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αντιμετωπίζει διαδικαστικές εργασίες, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ανέβουν στην αλυσίδα αξίας, λέει ο Marc Cenedella, ιδρυτής της Leet Resumes and Ladders. «Σε ολόκληρη την οικονομία», δήλωσε ο Cenedella, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επικεντρωθούν στην «ολοκλήρωση, τη δόμηση ή τον ορισμό του τι είναι η εργασία που βασίζεται σε διαδικασίες». Επίσης, σύγκρινε αυτή τη μετατόπιση με την κουλτούρα των γραφείων στα μέσα του αιώνα, όταν υπήρχαν ολόκληροι όροφοι με δακτυλογράφους - κάτι που εξαλείφθηκε χάρη στην αποτελεσματικότητα των επεξεργαστών κειμένου.

Εργασία λευκού κολάρου και «ανθρωποκεντρική» τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με την έκθεση State of AI at Work 2023 της Asana, οι εργαζόμενοι λένε ότι το 29% των εργασιακών τους καθηκόντων είναι αντικαταστάσιμο από την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, η Asana είναι υπέρμαχος αυτού που αποκαλεί «ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη», η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τις ανθρώπινες ικανότητες και τη συνεργασία και όχι να αντικαταστήσει πλήρως τους ανθρώπους. Όσο περισσότερο κατανοούν οι άνθρωποι την ανθρωποκεντρική AI, τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εργασία τους, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι υπάλληλοι γραφείου αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,6%-30,4% του συνόλου των εργαζομένων παγκοσμίως. Τα εργαλεία ανάλυσης και επικοινωνίας έχουν αναπροσανατολίσει την εργασία γνώσης με την πάροδο των ετών και «η generative AI θα πρέπει να θεωρηθεί άλλη μια εξέλιξη σε αυτό το μακρύ συνεχές της αλλαγής».

Tο 2022, το 34% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθoύσε να μην έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, οπότε κάθε συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις απολύσεις και την πιθανή αναδιάρθρωση της εργασίας πρέπει να περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για μια ευρύτερη μοίρα μεταξύ των τεχνολογικά ισχυρών και των μη ισχυρών.

Η προσωπική ευθύνη του εργαζομένου και η «κατάκτηση» της τεχνητής νοημοσύνης

Για τους επαγγελματίες που επιδιώκουν να αποφύγουν τις απολύσεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχουν βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο Cenedella λέει ότι το να είσαι ένας σύγχρονος επαγγελματίας λευκού κολάρου φέρει ένα επίπεδο προσωπικής ευθύνης. «Μέρος της δουλειάς σας είναι να αναπτύσσετε συνεχώς νέες δεξιότητες», δήλωσε. «Αν έχετε μάθει κάποιο λογισμικό πριν από πέντε χρόνια, αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να μάθετε νέο λογισμικό σήμερα».

Ενώ θέσεις όπως η έρευνα και η ανάλυση δεδομένων είναι στη σειρά για την αυτοματοποίηση της AI, για παράδειγμα, οι εταιρείες θα εξακολουθούν να χρειάζονται κάποιον που να προτρέπει την τεχνηνή νοημοσύνη, να κατανοεί τα αποτελέσματα και να αναλαμβάνει δράση.

«Η συμβουλή μου για τον καθένα είναι να κατανοήσει πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση του στον κλάδο του αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Toothacre.«Τουλάχιστον έχετε μια ιδέα για το τι ενδεχομένως να περιμένετε σε σχέση με το να μην έχετε ιδέα για το τι συμβαίνει».Ο Cenedella αναγνωρίζει, επίσης, ότι υπάρχει η προσδοκία για τους ηγέτες των επιχειρήσεων να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εταιρεία. «Ακριβώς από το δικό τους συμφέρον, οι εταιρείες που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των υπαλλήλων τους θα είναι σε καλύτερη θέση και θα είναι λίγο πιο μπροστά από τις εταιρείες που δεν το κάνουν», δήλωσε.

Ακόμα και ο Hood, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας λύσεων συνεργασίας και διαχείρισης έργων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, εξακολουθεί να πειραματίζεται με τα δικά του προϊόντα. Κατά την προετοιμασία μιας επερχόμενης αξιολόγησης της απόδοσης ενός μέλους της ομάδας του, ο Hood πειραματίστηκε ζητώντας από την AI να συνοψίσει τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόταν με το μέλος της ομάδας.

Η τεχνητή νοημοσύνη παρήγαγε έναν κατάλογο με όλα τα κοινά τους tasks, όλες τις αναθέσεις και την ανατροφοδότηση μεταξύ τους και έναν χαρακτηρισμό της σχέσης τους με βάση τα μηνύματα που έχουν στείλει ο ένας στον άλλον. Σε αυτό, ο Hood αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορεί να μοιάζει η κατάκτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Το μαθαίνεις, κάνοντάς του ερωτήσεις και βλέποντας τι είναι ικανό να κάνει, και κατά κάποιο τρόπο απογοητεύεσαι και κατά κάποιο τρόπο εντυπωσιάζεσαι και στη συνέχεια το καταλαβαίνεις», δήλωσε ο Hood. «Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες είναι να δώσουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να καταλάβουν ποια είναι η τέχνη του εφικτού μέσα από τον ατομικό πειραματισμό με την τεχνητή νοημοσύνη σήμερα».

Ενώ οι απολύσεις συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της σημερινής γενιάς της τεχνητής νοημοσύνης, δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τεχνολογικές εξελίξεις όπως αυτή θα οδηγήσουν σε μαζική ανεργία. Το εργατικό δυναμικό έχει ιστορικό προσαρμοστικότητας και η αυξημένη τεχνολογική ικανότητα μπορεί να οδηγήσει σε εργασία «υψηλότερης αξίας», όπως λέει ο Cenedella - και σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα που οι μελλοντικές γενιές της τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα μάθουν να χειρίζονται.



#AI #τεχνητή_νοημοσύνη #εργαζόμενη #ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ_ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
isos-i-techniti-noimosyni-na-min-antikatastisei-telika-tous-ergazomenous.htm
Τυχαία Θέματα
Ίσως,isos