Κορονοϊός: Εξαπλώνεται η υποπαραλλαγή «Eris»- Τα συμπτώματα

Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως έχει προκαλέσει η εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής EG.5.1. (Eris) του στελέχους Όμικρον, του SARS-CoV-2, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ χαρακτήρισε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Ήδη κρούσματα της καταγράφονται σε 51 χώρες, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα κορονοϊού.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η «Eris» για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός.

«Η παραλλαγή "Eris" μας υπενθύμισε ότι ο SARS-CoV-2, οι μεταλλάξεις του και υποπαραλλαγές

του, είναι εδώ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, τα συμπτώματά της είναι ήπια και η κατάσταση προς το παρόν ελεγχόμενη.

«Δεν παρατηρείται πίεση στο σύστημα υγείας», σημειώνει η κ. Παγώνη. Συστήνει ωστόσο, στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα) να προσέχουν ιδιαίτερα και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού στην κοινότητα.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το φθινόπωρο, όταν οι πολίτες θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και τα παιδιά στα σχολεία, ενώ ο κόσμος θα περνά και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους όσο αλλάζει ο καιρός.

Έτσι, η «Eris» δεν αποκλείεται να κυριαρχήσει, με την κα. Παγώνη να τονίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωσης των πολιτών και ειδικά όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Κλινικά πάντως, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η «Eris» δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

Καταρροή

Πονοκέφαλος

Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)

Φτάρνισμα

Πονόλαιμος

Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.

κορονοιόςΠαγώνηΕΙΝΑΠυποπαραλλαγήERIS
Keywords
Τυχαία Θέματα