«Καμπανάκι» ΔΝΤ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: Να περιμένετε σοκ

20:49 1/5/2023 - Πηγή: Reporter

«Τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα» αποκάλυψε η απότομη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Συγκεκριμένα, η ίδια σε συνέντευξή της στο πλαίσιο του Milken Institute Global Conference, προειδοποίησε ότι οι επικεφαλής του κλάδου θα πρέπει «να περιμένουν σοκ και να είναι έτοιμοι να δράσουν, γιατί θα έλθουν».

«Αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν μια σειρά από αδιανόητα γεγονότα»

επεσήμανε. «Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απότομη αύξηση των επιτοκίων, μετά από πολλά - πολλά χρόνια που παρέμεναν χαμηλά» συμπλήρωσε.

Το ΔΝΤ, τον προηγούμενο μήνα, προειδοποίησε ότι οι τραπεζικές αναταραχές θα αποτελέσουν πιθανότατα τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν εύθραυστες.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι υποβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης στο 2,8% για φέτος και προειδοποίησε για περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι ο οικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα επηρεάσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μήνυμα που έσπευσε να υπογραμμίσει εκ νέου σήμερα η Γκεοργκίεβα.

Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοΤΡΑΠΕΖΕΣεπιτόκιαΚρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Keywords
Τυχαία Θέματα