Πτωτικά για έκτο συνεχόμενο μήνα η μεταποίηση στις ΗΠΑ

20:10 1/5/2023 - Πηγή: Reporter

Η μεταποίηση στις ΗΠΑ παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο, καθώς ναι μεν οι νέες παραγγελίες βελτιώθηκαν ελαφρά και η απασχόληση ανέκαμψε, αλλά η δραστηριότητα παρέμεινε πτωτική εν μέσω υψηλότερου κόστους δανεισμού και στενής πίστωσης, που αύξησαν τον κίνδυνο ύφεσης φέτος.

Ο δείκτης μεταποίησης του ISM αυξήθηκε στο 47,1 τον Απρίλιο από 46,3 τον Μάρτιο, που ήταν η χαμηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020 (χαμηλό τριετίας).

Αντίστοιχα, οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση

του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα «σκαρφαλώσει» στο 46,8, με την απόδοση τελικά να είναι πάνω από τις προσδοκίες. Ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το όριο του 50, γεγονός που δείχνει συρρίκνωση στη μεταποίηση.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους επιβαρύνεται ο συγκεκριμένος τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 11,3% της οικονομίας, είναι η ταχύτερη αύξηση επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve, από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Οι τράπεζες έχουν επίσης αυστηροποιήσει τον δανεισμό μετά την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ οι δαπάνες μετατοπίζονται από τα αγαθά, τα οποία συνήθως αγοράζονται με πίστωση, στις υπηρεσίες.

Από την άλλη, ο δείκτης του ISM για τις τιμές στη μεταποίηση ανέκαμψε στο 53,2, που συνιστά την υψηλότερη ένδειξη από τον περασμένο Ιούλιο, από 49,2 τον Μάρτιο.

Η επίδοση αυτή ευθυγραμμίζεται με τα κυβερνητικά στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, που δείχνουν ότι οι μισθοί στη μεταποιητική βιομηχανία αυξάνονται σταθερά το πρώτο τρίμηνο.

μεταποίηση ΗΠΑPMIISM μεταποίησης
Keywords
Τυχαία Θέματα