ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποχώρηση στις τιμές χονδρικής το Δεκέμβριο

Οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ υποχώρησαν το Δεκέμβριο, παρέχοντας θετικό μήνυμα για τον πληθωρισμό, ανέφερε την Παρασκευή (12/1) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και έκλεισε το 2023 αυξημένος κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones περίμεναν αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση. Ο δείκτης προέρχεται από άνοδο 6,4% το 2022.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας,

ο βασικός PPI ήταν σταθερός έναντι της εκτίμησης που έκανε λόγο για αύξηση 0,2%. Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο PPI αυξήθηκε επίσης κατά 0,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Για ολόκληρο το έτος, το μέτρο της τελικής ζήτησης για λιγότερα τρόφιμα, ενέργεια και εμπορικές υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 2,5% το 2023 και στο 4,7% το 2022.

Τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής έρχονται μια μέρα μετά τις λιγότερο ενθαρρυντικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό λιανικής, καθώς οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν 0,3% τον Δεκέμβριο και 3,4% σε ετήσια βάση. Αυτό ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες της Wall Street και εξακολουθεί να απέχει αρκετά από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

#πληθωρισμός #αμερικανική_οικονομία #τιμές_παραγωγού #PPI
Keywords
Τυχαία Θέματα