Απειλές στη Μέση Ανατολή μετά τα χτυπήματα ΗΠΑ-Βρετανίας

Δραματική περιφερειακή επέκταση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Μέση Ανατολή αποτελούν οι επιθέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης που στηρίζονται από το Ιράν. Η πρώτη απάντηση περιλαμβάνει απειλές πως ΗΠΑ και η Βρετανία «σύντομα θα συνειδητοποιήσουν» ότι τα πλήγματα στην Υεμένη «ήταν η μεγαλύτερη τρέλα στην ιστορία τους».

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έπληξαν περισσότερους

από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι Χούθι στην Υεμένη.

Τα πλήγματα ήρθαν σε απάντηση των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ ανακοίνωσε ότι η επίθεση ΗΠΑ – Βρετανίας στην Υεμένη δεν δικαιολογείται, ενώ πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση θα συνεχίσει να στοχοποιεί πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Ο Αμπντουλσαλάμ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έκαναν «λάθος» εκτιμώντας ότι τα πλήγματα «θα αποτρέψουν την Υεμένη από το να υποστηρίξει την Παλαιστίνη και τη Γάζα».

Ο ηγέτης των Χούθι Μοχάμεντ αλ Μπουχαΐτι απείλησε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία «σύντομα θα συνειδητοποιήσουν» ότι τα πλήγματα στην Υεμένη «ήταν η μεγαλύτερη τρέλα στην ιστορία τους».

Αντίδραση Ιράν-Χεζμπολάχ

Αμεσες αντιδράσεις υπήρξαν από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το Ιράν που καταδίκασαν την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η επίσης υποστηριζόμενη από το Ιράν, και ισχυρότερη από τη Χαμάς στη Γάζα, Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανακοίνωσε ότι «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρης εταίρος στις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττει ο σιωνιστικός εχθρός στη Γάζα και την περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα.

{https://twitter.com/business/status/1745702652166422639}

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο Καναάνι.

«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».

#ΗΠΑ #Βρετανία #Χούθι #Ιράν #Υεμένη
Keywords
Αναζητήσεις
apeiles-sti-mesi-anatoli-meta-ta-chtypimata-ipa-vretanias.htm
Τυχαία Θέματα