Ινστιτούτο ifo: «Απτόητος» ο πληθωρισμός παγκοσμίως- Ποσοστά ανά περιοχή

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο αναμένουν ότι τα ποσοστά πληθωρισμού θα παραμείνουν υψηλά, διαπιστώνει η Έρευνα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, μια τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται από το Ινστιτούτο ifo και το Ελβετικό Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, ο ρυθμός πληθωρισμού παγκοσμίως θα φτάσει το 7% φέτος, θα υποχωρήσει στο 5,9% το επόμενο έτος και στο 5% το 2026.

«Οι προσδοκίες για το 2023 είναι σχεδόν ίδιες με αυτές που εκφράστηκαν στην έρευνα στην αρχή

του έτους. Για το επόμενο έτος και το 2026, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αναφέρουν πως θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο», λέει ο ερευνητής του ifo, Niklas Potrafke.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το 2023 είναι πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο σε αρκετές περιοχές: στη Δυτική Ευρώπη (5,3 τοις εκατό), τη Βόρεια Αμερική (5 τοις εκατό) και τη Νοτιοανατολική Ασία (5,1 τοις εκατό).

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ συνέβαλαν επίσης στη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη», λέει ο Potrafke.

Αντίθετα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι ιδιαίτερα υψηλές στη Νότια Ασία (22,5%), στη Νότια Αμερική (46,1%), στη Βόρεια Αφρική (32,7%) και στην Ανατολική Αφρική (29,9%). Στην έρευνα του Μαρτίου συμμετείχαν 1.572 συμμετέχοντες από 136 χώρες.

πληθωρισμόςIfoέρευνασύγκρισηΙνστιτούτο Ifo
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα