Υποχωρούν ελαφρά πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Στο επίκεντρο η ζήτηση

Ελαφρά πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Μεγάλη Πέμπτη (13/4), καθώς η αγορά «ζυγίζει» την προοπτική περιορισμένης προσφοράς έναντι πιθανής ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ είχαν αυξηθεί κατά 2% την Μεγάλη Τετάρτη, στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο

από ένα μήνα, καθώς η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενθάρρυνε τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ωστόσο, τα λεπτά από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed έδειξαν ότι η πίεση στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, γεγονός που θα αποδυνάμωσε τη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι εύθραυστη και οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν εύκολα να αυξηθούν ξανά», δήλωσε ο Τάμας Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Η αγορά εξακολουθεί να κλονίζεται από την απόφαση- σοκ του OPEC+ να αυξήσουν τους στόχους περικοπής παραγωγής.

Ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναμένει ότι η κίνηση θα συσφίξει την προσφορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισε την Μεγάλη Τρίτη τον κίνδυνο που αυτό εγκυμονεί για την παγκόσμια οικονομική επέκταση.

Για κάθε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10%, τα μοντέλα του ΔΝΤ δείχνουν μείωση της ανάπτυξης κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν κατεύθυνση από τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου που αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι αγορές την Μεγάλη Τετάρτη υποχώρησαν από μια μικρή αύξηση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού πετρελαίου, αποδίδοντάς την εν μέρει στην απελευθέρωση πετρελαίου από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ και στις χαμηλότερες εξαγωγές στις αρχές του μήνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να ξαναγεμίσει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ σύντομα και ελπίζει να το κάνει σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, δήλωσε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,46% στα 82,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,54% στα 86,86 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,819% στα 42,100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται ελαφρά, σταθερά πάνω από τα 2.000 δολάρια, ενισχυμένες από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει ή να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων και τις προβλέψεις της για ήπια ύφεση φέτος.

Ο χρυσός υποστηρίχθηκε μετά τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ που αυξήθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,4% τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Fed πλησίαζε στο τέλος του κύκλου σύσφιξης.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,79% στα 2.040,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,16% στα 25,753 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,55% στα 4,1033 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1018 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,21% στο 1,2507 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,881 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤχαλκόςασήμιχρυσόςδολαριοΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα