Γυναίκες ναυτικοί: Μεγάλο χάσμα, αλλά και βήματα προόδου στις ναυτιλιακές

16:02 8/3/2023 - Πηγή: Reporter

Με αφορμή την 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ευκαιρία να δούμε μερικά στατιστικά για τη θέση της γυναίκας στον κλάδο της ναυτιλίας, που αν και ανδροκρατούμενος, γίνεται χρόνο με το χρόνο πιο προσβάσιμος για το γυναικείο φύλο.

Σύμφωνα λοιπόν με το IMO, οι γυναίκες αποτελούν το 29% της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ωστόσο μόλις το 2% είναι ναυτικοί.

Επιπλέον υπάρχει ακόμη τεράστιο χάσμα στο μισθό στη συγκεκριμένη βιομηχανία που φτάνει ακόμα και το 40%.

Η ετήσια ανασκόπηση του 2022 από την Ομάδα Μελέτης Διαφορετικότητας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο

Δεκέμβριο έδειξε πρόοδο με τις γυναίκες στον κλάδο.

Για παράδειγμα οι γυναίκες αποτελούν το 23,8% των επικεφαλής τμημάτων, σημειώνοντας αύξηση από μόλις 12,3% το 2021. Το 2022, το 38,3% όσων στο επίπεδο team leaders ήταν γυναίκες, από 29% το 2021.

H Teresa Peacock, γενική διευθύντρια της εταιρείας Spinnaker, σχολίασε επί αυτού:

Τα καλά νέα είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να πάρουν οι γυναίκες εργαζόμενες την αναγνώριση που αξίζουν στο δρόμο για μια πιο ισότιμη βιομηχανία.

Σύμφωνα με την Peacock, πολλά από αυτά σχετίζονται με τη διαδικασία πρόσληψης στις ναυτιλιακές.

Σύμφωνα με την Spinnaker, η χρήση ουδέτερης γλώσσας χωρίς μεροληψία για το φύλο στις περιγραφές θέσεων εργασίας, η ύπαρξη μιας διαφορετικής ομάδας συνεντεύξεων που αποφασίζει για ενδεχόμενες προσλήψεις και η βελτίωση της διαφάνειας των μισθών στις αγγελίες θέσεων εργασίας από διαφημιστικές ομάδες μισθών μπορεί να βοηθήσει.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε τη ναυτιλία μια ελκυστική βιομηχανία για τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της καριέρας τους, προσφέροντας ευελιξία και συνεχή επαγγελματική εξέλιξη, για παράδειγμα.

Η οικοδόμηση μιας ισχυρής γραμμής γυναικείων ταλέντων σε όλα τα επίπεδα συμβάλλει στη διατήρηση των γυναικών στον κλάδο, καθώς και αναδεικνύει τις ευκαιρίες για ανάπτυξη σταδιοδρομίας», δήλωσε η Peacock.

ΝΑΥΤΙΛΙΑναυτιλιακέςναυτιλιακήχάσμαγυναίκες
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα