Nord Stream: Έρευνα Γερμανίας σε πλοίο που χρησιμοποιήθηκε στη δολιοφθορά

16:02 8/3/2023 - Πηγή: Reporter

Στην έρευνα ενός πλοίου που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση δολιοφθοράς κατά των αγωγών φυσικού αερίου, Nord Stream 1 και 2, τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχώρησε η Γερμανία σύμφωνα με σημερινή (8/3) ανακοίνωσή της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εισαγγελία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ερεύνησε ένα πλοίο από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου 2023», καθώς υπήρχαν υποψίες ότι «ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών μηχανισμών» που προκάλεσαν τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream.

«Η ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται», πρόσθεσε η εισαγγελία. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «δεν είναι προς το παρόν δυνατό να κάνουμε εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις για το θέμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα η επιχείρηση δολιοφθοράς να οργανώθηκε από κάποιο κράτος».

«Καμία υποψία δεν υπάρχει εις βάρος των συνεργατών της γερμανικής εταιρείας που εκμίσθωσε το πλοίο», τονίζει η ανακοίνωση.

Χθες, πολλά μέσα ανέφεραν ότι η έρευνα επέτρεψε να ταυτοποιηθεί ένα πλοίο το οποίο αναχώρησε από το Ροστόκ, λιμάνι στη βόρεια Γερμανία, τον Σεπτέμβριο με εξαμελές πλήρωμα και εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τις εκρήξεις στους αγωγούς.

Εταιρεία που ανήκει σε εταιρεία δύο Ουκρανών

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Zeit και τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και SWR, το πλοίο νοίκιασε εταιρεία με έδρα την Πολωνία, η οποία «φαίνεται να ανήκει σε δύο Ουκρανούς». Για την ενοικίαση χρησιμοποιήθηκαν πλαστά διαβατήρια.

Το πλοίο αναχώρησε από το Ροστόκ στις 6 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εντοπίστηκε κοντά στο δανέζικο νησί Κρίστιανσε. Η εφημερίδα, επισήμανε ότι στο τραπέζι της καμπίνας του πλοίου, βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών, το οποίο παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του χωρίς «να έχει καθαριστεί».

«Αν και στοιχεία οδηγούν στην Ουκρανία, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καθορίσουν ποιος έδωσε την εντολή» για την επιχείρηση, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Nord StreamΓερμανίαπλοίοέρευναΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα