Γώγος: Το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Κατά τον καθηγητή, 18 μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα είχαμε τρία κύματα, συνεχή lockdown και νέες αποτελεσματικές θεραπείες.

«Ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τον ιό, ενώ το βασικότερο όπλο που υπάρχει είναι η ταχεία παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων», ανέφερε.

Σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κ. Γώγος τόνισε πως το φορτίο εμφανίζει μία σχετική αύξηση, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση. «Ο δείκτης θετικότητας σε δομές υγείας υψηλός, ενώ στην επικράτεια είναι στο 3,3% και σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερος», είπε.

Ο ίδιος μίλησε και για τα εισαγώμενα κρούσματα, υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός θετικότητας είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός (0,59%). Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται».

Για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως έχει εξαπλωθεί πιο γρήγορα από ότι περίμενε η επιστημονική κοινότητα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 79,1%, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πολύ σύντομα θα φτάσει στο 90%.

Επιπλέον, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην αύξηση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να διπλασιάζονται τις τελευταίες 20 ημέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, από τη μεριά του, δήλωσε πως η εξάπλωση του ιού και της μετάλλαξης Δέλτα, επιβάλλει την απόφαση για νέα μέτρα. Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού στις δομές υγείας.

«Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας αυτές τις ημέρες και να κλείσουμε ραντεβού μόλις γυρίσουμε από τις διακοπές για το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

3.605 νέα κρούσματα, 20 θάνατοι, 240 διασωληνωμένοι

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 3.605, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Επίσης, κατεγράφησαν 20 θάνατοι, ενώ οι νεκροί από την εμφάνιση της πανδημίας αγγίζουν τους 13.158. Τέλος, διασωληνωμένοιστις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 240.

ΓώγοςΤουρισμόςκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα