Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά όχι γρήγορα

Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική σε πολλαπλούς κραδασμούς, σημείωσε σήμερα (13/4) η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ωστόσο, όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters, η ίδια σημείωσε ότι η οικονομία ακόμη έχει να ξεπεράσει έναν συνδυασμό ασθενούς ανάπτυξης και σταθερού πληθωρισμού.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας «δεν είναι αρκετές για να φέρουν ευκαιρίες σε

επιχειρήσεις και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και το πιο ανησυχητικό είναι η πρόβλεψη για αδύναμη ανάπτυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξή της.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει τραπεζική κρίση, αλλά αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ίδια υποστήριξε ότι κινείται χαμηλότερα αλλά όχι με αρκετά γρήγορο ρυθμό.

Οι δηλώσεις της Γκεοργκίεβα έρχονται σε αντίθεση με όσα τόνισε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Pierre-Olivier Gourinchas, αφού σημείωσε ότι «ανησυχούμε για το τι έχουμε δει στον τραπεζικό τομέα, ειδικά στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες και το τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η πορεία στην ανάπτυξη το 2023».

«Οι αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες, ενώ οι δανειστές έχουν επίσης δει κάποιες απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Οι τράπεζες βρίσκονται σε πιο επισφαλή κατάσταση. Έχουν κάποιες ασφαλείς δικλείδες, αλλά σίγουρα θα αναγκαστούν να είναι λίγο πιο συνετές και ίσως να περιορίσουν κάπως τον δανεισμό», πρόσθεσε.

Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοΓκεοργκίεβαΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα