Απόρρητα έγγραφα Πενταγώνου: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τον γ.γ. του ΟΗΕ!

Τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο βγάζουν... λαβράκια.

Εκτός από τις αναφορές για τον πόλεμο στη Ρωσία και τις... επιδόσεις της Ουκρανίας, νεότερα στοιχεία αποκαλύπτουν πως οι ΗΠΑ είχαν υπό παρακολούθηση τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο

Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι ΗΠΑ θεωρούν τον Γκουτέρες πολύ... φιλικό με τη Ρωσία και περιγράφουν ιδιωτικές επικοινωνίες που αφορούν τον ίδιο και τον αναπληρωτή του.

Ενα έγγραφο που διέρρευσε επικεντρώνεται στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, τον Ιούλιο, ύστερα από φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Υποδηλώνει ότι ο Α. Γκουτέρες ήταν τόσο πρόθυμος να διατηρήσει τη συμφωνία, ώστε εμφανίστηκε διατεθειμένος να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας. «Ο Γκουτέρες τόνισε τις προσπάθειές του να βελτιώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει», αναφέρει το έγγραφο, «ακόμη και αν αυτό αφορά ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες που έχουν υποστεί κυρώσεις».

Οι ενέργειές του, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις πράξεις της στην Ουκρανία». Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν την υπόνοια ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης ήταν ήπιος απέναντι στη Μόσχα.

Αρνούμενος να σχολιάσει έγγραφα που διέρρευσαν, ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι ο ΟΗΕ «οδηγείται από την ανάγκη να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στους φτωχότερους του κόσμου». «Αυτό σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την τιμή των τροφίμων… και να διασφαλίσουμε ότι τα λιπάσματα είναι προσβάσιμα από εκείνες τις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο».

ΗΠΑΠεντάγωνοΟΗΕΓκουτέρεςΡωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα