To μεγάλο "κούρεμα" ξεκίνησε από το Χ.Α.

Πάνω από 5% οι απώλειες για τον γενικός δείκτη και πάνω από 15% για τις τράπεζες.

Πάνω από 5% απώλειες καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να ανησυχεί ως προς το ύψος του “κουρέματος” των ελληνικών ομολόγων. Οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν ανοδικά, αφού θεωρούν ότι την προσεχή Τετάρτη η Ευρώπη θα δώσει λύση στην κρίση χρέους, μόνιμη και πάγια, καλή ή κακή, αλλά σίγουρα θα είναι μία λύση.

Τα

σενάρια για το χρέος και το κούρεμα δίνουν και παίρνουν με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 60%, , δεδομένου ότι οι τραπεζίτες θεωρούν ότι “αντέχουν” μέχρι 40%. Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες πάνω από 15%, υπό το φόβο της κρατικοποίησης. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Πειραιώς, που υποχωρεί 21,82%, Eurobank 19%, Εθνική 18,8%, Alpha 18,10%, T.T. 17%.
Oι συναλλαγές ξεπερνούν τα 25,2 εκατ. ευρώ, που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η σημερινή πτώση διεξάγεται σε ένα περιβάλλον αυξημένων συναλλαγών, που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά ξεπουλήματος και μάλιστα σε τόσο χαμηλές αποτιμήσεις. Οι ξένοι θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν πιο μειωμένη έκθεση στην ελληνική αγορά, εκτιμούν παράγοντες του Χ.Α., αφού το ρίσκο για επενδύσεις στη χώρα είναι μεγάλο.
Το “κούρεμα' θα οδηγήσει τις τράπεζες στο κράτος, αργά ή γρήγορα. Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να ενισχύσουν την επάρκειά τους εκτιμώνται μεταξύ 15 – 20 δισ. ευρώ, αν το κούρεμα είναι μεγαλύτερο του 50%. Άρα λοιπόν, ακόμα και η πώληση παγίων δεν είναι ικανή για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα, ούτε η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να βοηθήσει, αφού την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών έβαλαν εναντίον των διοικήσεων των τραπεζών. Το άσχημο κλίμα έχει περάσει και τις μετοχές εκείνες που κρατούσαν Θερμοπύλες όλο αυτό το διάστημα. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι ΜIG, Ελλάκτωρ, Marfin Popular, Κύπρου, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα