Γερμανία: Βελτιώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το επιχειρηματικό κλίμα

Το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις βελτιώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, καθώς ο δείκτης ifo Business Climate Index αυξήθηκε στις 93,3 μονάδες τον Μάρτιο, από 91,1 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνει το ifo, αυτή η ανοδική εξέλιξη οφείλεται κυρίως στις επιχειρηματικές

προσδοκίες. Οι εταιρείες αξιολόγησαν επίσης τις τρέχουσες δραστηριότητές τους ως κάπως καλύτερες. Παρά τις αναταράξεις σε ορισμένες διεθνείς τράπεζες, η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται.

Στον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης αυξήθηκε σημαντικά. Οι εταιρείες ήταν ιδιαίτερα πιο ικανοποιημένες με την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση. Επιπλέον, η απαισιοδοξία εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς από τις προσδοκίες τους, με το συναίσθημα να βελτιώνεται σημαντικά, ειδικά σε βασικούς τομείς της μεταποίησης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η χημική, η ηλεκτρική και η ηλεκτρονική, καθώς και οι βιομηχανίες μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Στον τομέα των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε την ανοδική του πορεία, καθώς οι τρέχουσες επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν πολύ πιο ικανοποιητικά. Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στην υψηλότερη τιμή του από τον Φεβρουάριο του 2022, αφού περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών αναμένουν αύξηση των εσόδων από πωλήσεις.

Στο εμπόριο, ο δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο, αλλά η ανάκαμψη των τελευταίων μηνών έχασε τη δυναμική της. Οι δείκτες για τις τρέχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις προσδοκίες ανέβηκαν λίγο, ωστόσο, δεν υπήρξε σχεδόν καμία κίνηση στο λιανεμπόριο, όπου οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες για τους επόμενους μήνες.

Στις κατασκευές, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε, αφού οι προσδοκίες είναι πλέον λιγότερο απαισιόδοξες. Πάντως, οι κατασκευαστικές εταιρείες αξιολόγησαν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους ως κάπως χειρότερες.

ΓερμανίαIFO BUSINESS CLIMATE INDEXIfoεπιχειρηματικό κλίμα
Keywords
Τυχαία Θέματα