Ευρωομόλογα: Ρεαλιστικό το αδιανόητο

«Στην εποχή του κορονοϊού θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αυτό που κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης προσέκρουε στη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας: η έκδοση ευρωομολόγων», γράφει η εφημερίδα taz του Βερολίνου σε σχόλιο με τίτλο «Το μέχρι πρότινος αδιανόητο γίνεται ρεαλιστικό».

Μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η ζωή αλλάζει βίαια, λόγω του κορονοϊού. Ό,τι ξέραμε πλέον δεν ισχύει, οι κανόνες πάνε περίπατο και εφαρμόζονται νέες ριζοσπαστικές αποφάσεις. Μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα και μετά... βλέπουμε.

Η γερμανική

εφημερίδα taz παρατηρεί λοιπόν, σύμφωνα με την DW: «Τα ομόλογα που θα εκδίδονται από τα 19 κράτη της ευρωζώνης, έχουν το πλεονέκτημα ότι οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες-μέλη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια για να βρουν αγοραστές για τα ομόλογά τους, μιας και όλες οι χώρες της ΕΕ θα εγγυώνται από κοινού το χρέος. Στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να φανταστεί τη χρήση αυτού του εργαλείου. Αν βοηθούν και έχουν τη σωστή δομή τότε θα εισαχθούν, δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αντίθεση με το παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση δεν απέρριψε αμέσως την πρόταση. Οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται, τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών»

Και αυτά έρχονται μετά το «Μπαζούκα για όλους» που αποφάσισε η ΕΚΤ και υπογραμμίζει το Der Spiegel σε κύριο άρθρο του: Αναφέρεται ακόμα στα απαραίτητα μέτρα στήριξης της γερμανικής οικονομίας για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας. Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Σε αντίθεση με την δημοσιονομική κρίση η σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν οφείλεται σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές. Η κακή είδηση είναι ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο μέτωπο του κορονοϊού. Η καλή είδηση είναι ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση η οικονομική ανάπτυξη, το πιθανότερο είναι, να εκτιναχθεί. Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να επιζήσουν οικονομικά».

Και ας μην ξεχνάμε φυσικά την άνευ προηγουμένου απόφαση της Κομισιόν για αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Μια νέα Ευρώπη αρχίζει να διαμορφώνεται.

Διαβάστε επίσης:Ούρσουλα, μόλις... σκότωσες το Σύμφωνο ΣταθερότηταςΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑΕΛΛΑΔΑΕΕΓερμανίαΛαγκαρντΕΚΤΕυρωζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα