Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Το lockdown έφερε νέες καταναλωτικές συνήθειες
H πανδημία του κορoνοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγοραστικές, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες του κοινού, όπως καταδεικνύει η έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), με δείγμα 750 ατόμων την περίοδο 29 έως 31 Αυγούστου 2020, με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού COVID-19 στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, δραστικά έχουν
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο σχήμα 1, ο μέσος αριθμός εβδομαδιαίων επισκέψεων για αγορές τροφίμων έχουν μειωθεί από 13,6 τον Δεκέμβριο του 2019 σε 8,2 τον Αύγουστο του 2020, δηλαδή κατά 40%, αλλά παρουσιάζει αύξηση κατά 35% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν ο μέσος αριθμός επισκέψεων ήταν μόλις 6,1.
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή καταγράφεται στα Ιχθυοπωλεία και στη Λαϊκή αγορά όπου οι επισκέψεις έχουν μειωθεί κατά 63% και 60% από τον Δεκέμβριο του 2019 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020. Οι μικρότερες, αλλά και πάλι σημαντικές μειώσεις καταγράφονται στα αρτοπωλεία και φούρνους κατά 22%, στο οπωροπωλείο κατά 32% και στο σουπερμάρκετ και κατά 35%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία σαφής ανάκαμψη σε σχέση με την περίοδο του Lockdown στην επισκεψιμότητα των καταστημάτων, αλλά παραμένει αρκετά μακριά από την περίοδο πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα ποσοστό καταναλωτών περίπου 5% που πλέον επιλέγει συστηματικά τις αγορές από απόσταση και κυρίως μέσω διαδικτύου, κάτι που προφανώς επηρεάζει πλέον και την επισκεψιμότητα των καταστημάτων.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που καταγράφεται σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής τροφίμων. Συγκεκριμένα όπως φαίνεται στο σχήμα 2, ενώ στη μέτρηση του Δεκεμβρίου τα βασικά κριτήρια επιλογής τροφίμων ήταν η ποιότητα πρώτα (37%) και τα χρήματα μετά (31%), τον Απρίλιο η εικόνα άλλαξε τελείως και τα βασικά κριτήρια ήταν η Υγιεινή και Ασφάλεια με 31% και ο χρόνος-άνεση-ευκολία με 23%.
Τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε νέα ανατροπή με πλέον τα χρήματα να είναι πρώτος παράγοντας με 28% και η ποιότητα να ακολουθεί με 25%, αλλά με μειωμένα ποσοστά σε σχέση με την περίοδο πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Παράλληλα οι δύο παράγοντες της υγιεινής και ασφάλειας και της άνεσης ευκολίας που αναδείχθηκαν λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας παραμένουν υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.
Συνολικά διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής τροφίμων η οποία συνδέεται ξεκάθαρα με την πανδημία του COVID-19, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν στην επίσκεψη τους πρώτα απ’ όλα αυτή την περίοδο την σχέση ποιότητας τιμής, κάτι που σχετίζεται με την οικονομική ύφεση, αλλά συγχρόνως έχουν πολύ ψηλά την προστασία από τον κορονοϊό και την ταχύτητα στην επίσκεψη, η οποία συνδέεται και με τους περιορισμούς πρόσβασης στα καταστήματα, τη χρήση μάσκας κατά την επίσκεψη, αλλά και με την μικρότερη έκθεση στον κίνδυνο μόλυνσης.
Η συνεχιζόμενη επίδραση της πανδημίας σε καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες αποτυπώνεται και στο σχήμα 3, όπου καταγράφονται οι διαφορετικές επιλογές των καταναλωτών σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως φαίνεται ένα σημαντικό ποσοστό του καταναλωτικού κοινού έχει ακολουθεί συμπεριφορές που υιοθέτησε στην περίοδο τους lockdown, είτε λόγω της συνεχιζόμενης ύπαρξης της πανδημίας, είτε λόγω ικανοποίησης από αυτές τις συνήθειες.
Συγκεκριμένα αυτό που καταγράφεται είναι μία αυξημένη τάση παρασκευής και μαγειρικής στο σπίτι, κυρίως στο φαγητό με αύξηση 31% και στον καφέ 25%, αλλά και σε γλυκά, σπιτικά σνακ και ψωμί. Αντίθετα μείωση καταγράφεται στην εστίαση με την επίσκεψη σε εστιατόριο και ταβέρνα να παραμένει στο -38% και το delivery στο -19%. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, υπάρχει ένας πυρήνας καταναλωτών περίπου αυξημένος κατά 2% οι οποίοι επιλέγουν πλέον την συστηματική προμήθεια αγαθών εξ αποστάσεως.
ΙΕΛΚΑαγοραστικές συνήθειεςδιατροφικές συνήθειεςΙνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αλλαγές στο ΔΣ του «Ιατρικό Αθηνών»: Αυτός είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής
- Ψώνια στην εποχή της πανδημίας: Τι επιλέγουν οι Έλληνες
- Στη Θεσσαλονίκη τα 18 πρώτα από τα 230 νέα αστικά λεωφορεία
- Πέντε προσφορές στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες
- Μπαράζ πυρκαγιών ανά τη χώρα
- Καφετέριες: Με δικό σου ποτήρι αλλιώς χαράτσι από το 2022
- Ποια οικογένεια δισεκατομμυριούχων έβαλε ενέχυρο μετοχές αξίας 125 εκατ. δολαρίων και γιατί
- Μασούτης- Henkel: Δίπλα στα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» για 7η σχολική χρονιά
- Guess: Η πανδημία έπληξε τα έσοδα στο τρίμηνο
- Fitch: Αρνητικό το outlook στο επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεδρίαση χαμηλών προσδοκιών χωρίς θετικούς καταλύτες
- ΕΥΔΑΠ: Ποιοι δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο νερού-Πώς γίνεται η αίτηση
- Στο Καστελόριζο την Κυριακή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Το lockdown έφερε νέες καταναλωτικές συνήθειες
- «Πράσινο φως» στην αύξηση του προϋπολογισμού του VAR
- Κομισιόν: Δεν θέλει να σκέφτεται «θερμό επεισόδιο»-Αφοσίωση στην αποκλιμάκωση
- Ελληνοτουρκικά: Συζήτηση Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας
- Καραμανλής: 550 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη έως το τέλος του 2020

- Τελευταία Νέα Reporter
- Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Το lockdown έφερε νέες καταναλωτικές συνήθειες
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεδρίαση χαμηλών προσδοκιών χωρίς θετικούς καταλύτες
- Στο Καστελόριζο την Κυριακή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- ΕΥΔΑΠ: Ποιοι δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο νερού-Πώς γίνεται η αίτηση
- «Πράσινο φως» στην αύξηση του προϋπολογισμού του VAR
- Ελληνοτουρκικά: Συζήτηση Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας
- Κομισιόν: Δεν θέλει να σκέφτεται «θερμό επεισόδιο»-Αφοσίωση στην αποκλιμάκωση
- Καραμανλής: 550 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη έως το τέλος του 2020
- Ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί
- Όγδοη η Ελλάδα στην κατάταξη για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΟΥ: Εύσημα στον Δήμο Αθηναίων για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού
- Και επίσημα στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ το Final 8 του Basketball Champions League
- Εγκυμοσύνη: Τα οικειακά προϊόντα που είναι τοξικά για το έμβρυο
- Ποια οικογένεια δισεκατομμυριούχων έβαλε ενέχυρο μετοχές αξίας 125 εκατ. δολαρίων και γιατί
- Επιβεβαίωση mononews.gr: Οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες
- Ν. Μηταράκης: Το κρούσμα στο ΚΥΤ Μόριας καταδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας κλειστών δομών
- Νετανιάχου: Επιβεβαίωση απευθείας πτήσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΑΕ
- Lego: Αυξήθηκαν 14% οι πωλήσεις στο εξάμηνο