ΕΕ: Έρχεται έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Σε προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών που έχουν αποκομίσει ορισμένες ενεργειακές εταιρείες, κέρδη τα οποία συνδέονται με την τρομακτική αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι «27» της ΕΕ φέρεται να έχουν δώσει το πράσινο φως στην πρόταση της Κομισιόν να εξεταστεί η επιβολή προσωρινής φορολόγησης σε αυτά τα κέρδη των παρόχων ενέργειας.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο

σχετικό προσχέδιο κοινής δήλωσης των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη (24/2), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα εξετάσουν ένα σύνολο προτεινόμενων λύσεων από την Κομισιόν για την ανακούφιση των ευάλωτων καταναλωτών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων απέναντι στην αλματώδη αύξηση των τιμών στην Ενέργεια.

«Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρεται στο προς έγκριση προσχέδιο της εν λόγω δήλωσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κέρδη συγκεκριμένων ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο -και επομένως δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής- θα μπορούσαν να υποστούν «ειδικά μέτρα» (βλέπε φορολόγηση), με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των καταναλωτών.

Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξτρα κέρδη έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήταν η εκτίμηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Αντίθετα, προστίθεται στο δημοσίευμα, δεν φαίνεται πιθανό να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής κάποια παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας.

ΠΑΡΟΧΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΚΟΜΙΣΙΟΝσύνοδος κορυφής
Keywords
Τυχαία Θέματα