ΔΕΘ: Αγωνιούν οι πολίτες για τα κριτήρια παροχών και επιδομάτων

Ενδεχόμενες αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και στο πακέτο για τη στήριξη όσων θερμαίνονται με φυσικό αέριο αναμένουν οι πολίτες την επόμενη μέρα μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το ύψος της στήριξης για φέτος, πάντως, με βάση και όσα αναμένεται να καταγραφούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που οδεύει στη Βουλή τη Δευτέρα (12/9), αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισεκ, ευρώ, με το άθροισμα και για το 2023 να φτάνει τα

5,5 δισεκ. ευρώ.

Οι εξαγγελίες, όμως, έχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τα ποσά των επιδοτήσεων, αλλά και το αν θα υπάρχουν οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Είναι λογικό, λοιπόν, οι πολίτες που "καίγονται" να αναμένουν με μεγάλη αδημονία περισσότερες λεπτομέρειες.

“Τα μέτρα που ανακοινώνω, σήμερα, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022, μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά -το τονίζω- να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει ήδη διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις” ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του πολίτη εδώ και τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η διεύρυνηση των διατιθέμενων ποσών για μια σειρά από δράσεις ενδεχομένως να σημάνει παράλληλα και την συμπερίληψη περισσότερων δικαιούχων όπως π.χ. συμβαίνει στην “επιταγή ακρίβειας” των 250 ευρώ, όπου εντάχθηκαν και οι μακροχρόνια άνεργοι. Υπενθυμίζεται ότι π.χ. πέρυσι με τη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, για το επίδομα θέρμανσης το ανώτατο “ταβάνι” οικογενειακού εισοδήματος είναι τα 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα, ενώ για το φοιτητικό επίδομα στέασης ο εισοδηματικό όριο είναι στα 30.000 ευρώ.

Η ενέργεια

Σε σχέση με τις επιδοτήσεις ρεύματος ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα δίνονται με "ρήτρα εξοικονόμησης".

"Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο" τόνισε χωρίς ωστόσο να προχωρά σε εξειδίκευση.

"Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή" σημείωσε ο Πρωθυπουργός δημιουργώντας προβληματισμό στα 700.000 περίπου νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση φυσικό αέριο.

Στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής (11/9) δεν γίναμε σοφότεροι για τα παραπάνω. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις εξαγγελίες για γενναίες επιδοτήσεις, αλλά παρέπεμψε στην εξειδίκευση των μέτρων που θα ξεκινήσουν από αύριο, αλλά που όπως είπε θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η ακρίβεια

Σε σχέση με τα θέματα ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά απέδωσε τα όσα συμβαίνουν σε εξωγενείς παράγοντες.

“Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, στον κύριο Πούτιν. Στον πόλεμο με την Ουκρανία, είμαστε με τον αμυνόμενο, γιατί είμαστε υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνει να δέχεται κανείς απειλές από γείτονες, Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Και, αλυσιδωτά, το κόστος όλων των προϊόντων” ανέφερε ο Πρωθυπουργός που τόνισε ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

“Ξέρω ότι, ήδη, ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική ενός διαστήματος με τιμές που θα ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Αλλά πρέπει και να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα.

Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή, αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ’ αυτόν που την προκαλεί, στον κ. Putin. Και η απάντησή μας πρέπει να είναι ώριμη και δημοκρατική” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πολίτες.

Γιώργος Αλεξάκης

ΔΕΘΕνέργειαεξαγγελιεσΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜητσοτακης
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα