Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (21/12) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδη Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει

φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις έχουν αναγκάσει πολλές εταιρείες να διακόψουν τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μεταξύ των οποίων η BP, η ελβετική MSC, η γαλλική CMA CGM, η δανική Maersk, η γερμανική Hapag-Lloyd και η OOCL, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Οι επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις των ναύλων, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ και ταξιδεύουν γύρω από την Αφρική για να φτάσουν στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτό προσθέτει έως και 14 ημέρες στο ταξίδι, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων και αυξάνοντας τις δαπάνες που σχετίζονται με τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Διεθνής συμμαχία για την προστασία των εμπορικών πλοίων

Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, συγκρότησαν εξειδικευμένη ομάδα για την προστασία των εμπορικών πλοίων, που ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

«Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε δήλωσή του, κατά την ανακοίνωση της επιχείρησης Task Force Operation Prosperity Guardian. Άλλες χώρες του συνασπισμού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.

Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς, συνδράμει και η Ελλάδα.

#Ερυθρά_Θάλασσα #ΕΛΛΑΔΑ #φρεγάτα #Ιράν #Χούθι
Keywords
Αναζητήσεις
dendias-i-ellada-stelnei-fregata-stin-erythra-thalassa.htm
Τυχαία Θέματα