Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Καταστροφολόγος ο Ρουμπινί-Επαρκής χειρισμών των εθνικών θεμάτων

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι, αν ο λαός εμπιστευτεί ξανά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα υπάρξει χειρισμός των εθνικών θεμάτων με επάρκεια.

Παράλληλα, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», σχολίασε τις δηλώσεις του Νουριέλ Ρουμπινί που είπε ότι αναμένει την Τουρκία να προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα μετά τις εκλογές λόγω της δυσχερούς της οικονομικής θέσης, κάνοντας λόγο για «καταστροφολογίες».

Επίσης,

για άλλη μια φορά επέκρινε τους χειρισμούς της ΕΕ στην κρίση του Σουδάν, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ευρώπη εδώ υπήρξε πολύ κατώτερη των περιστάσεων».

Αναλυτικά σημεία της συνέντευξης του κ. Δένδια:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε με μια ερώτηση που έχει σχέση με το χαρτοφυλάκιό σας, γιατί περιμένουμε με αγωνία και τις εξελίξεις από το Σουδάν. Από ό,τι καταλαβαίνουμε, πάντως, έχουν ολοκληρωθεί οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων από εκεί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, στη βάση όσων εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να γυρίσουν στην πατρίδα, έχουν ολοκληρωθεί. Καταρχάς, μέσω πάρα πολλών πτήσεων φιλικών χωρών και, τελικώς, με δικό μας αεροσκάφος, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο Σουδάν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε και μια επιχείρηση Ελλήνων κομάντο στο Χαρτούμ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, προς Θεού. Απλώς το αεροπλάνο συνοδευόταν, όπως είναι φυσικό, από στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων για την προστασία του ίδιου του αεροπλάνου και των επιβαινόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν Έλληνες, οι οποίοι έχουν μείνει αυτοβούλως στην περιοχή, γνωρίζετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γνωρίζω τουλάχιστον έναν, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Θαρραλέος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως είδαμε και την κριτική που ασκήσατε προς τις Βρυξέλλες σε σχέση με αυτή την..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το εννοώ απολύτως, είναι κρίμα για την Ευρώπη. Και η Ευρώπη εδώ υπήρξε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Και θα ήθελα να εξαιρέσω τον Josep Borrell, τον Ύπατο Εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε μια τεράστια προσπάθεια η οποία, βεβαίως, απέτυχε.

{…}

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγαμε τον κύριο Nouriel Roubini από το Φόρουμ των Δελφών να λέει, εντάξει, δεν έχει πέσει σε όλες τις προβλέψεις μέσα, αλλά έχει ένα μεγάλο ποσοστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι λίγο καταστροφολόγος ο κύριος Roubini.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι αναμένει την Τουρκία να προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα μετά τις εκλογές λόγω της δυσχερούς της οικονομικής θέσης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι είναι καλό ο καθένας να περιορίζεται στον χώρο, στον οποίο έχει βαθιά γνώση. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι το γνωστικό πεδίο του λαμπρού συγκεκριμένου επιστήμονα. Από την άλλη, ξέρετε ότι οι καταστροφολογικές προβλέψεις δεν βοηθούν και πάρα πολύ.

Εγώ δεν προβλέπω τι θα γίνει με την Τουρκία αύριο το πρωί, όμως αυτό που μπορώ να προβλέψω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι εφόσον η Ελλάδα τιμήσει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφόσον την τιμήσει ο ελληνικός λαός με την εμπιστοσύνη του, θα υπάρξει χειρισμός των εθνικών θεμάτων με επάρκεια, όπως υπήρξε και μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί το κλίμα που διαμορφώνεται στην Τουρκία αυτή τη στιγμή; Γιατί βλέπουμε τον κ. Εrdogan να έχει το θέμα της ασθένειας, υπάρχει μία διάχυτη..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία αβεβαιότητα γενικότερα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αίσθηση..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, της φημολογούμενης, ναι. Εντάξει, μπορεί να είχε ο άνθρωπος μια γρίπη, δεν ξέρω τι μπορεί να είχε, και υπάρχει και η αίσθηση ότι αν χάσει ο κ. Εrdogan, δεν θα παραδώσει ομαλά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν μπορώ, δεν μου επιτρέπεται, να διατυπώσω άποψη για την εσωτερική πολιτική ζωή της Τουρκίας. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε την κρίση και την απόφαση της τουρκικής κοινωνίας και να ελπίζουμε ότι όποια κυβέρνηση προέλθει από τη βούληση του τουρκικού λαού θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με σοβαρότητα τη διαφορά που η Τουρκία έχει με την Ελλάδα.

Και, επίσης, αν είναι δυνατόν, να επιλύσει αυτή τη διαφορά πάνω στην πλατφόρμα του διεθνούς δικαίου, που είναι η μόνη η οποία αξίζει τον κόπο να συζητείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της Χάγης που βάζουν οι Τούρκοι εμείς πώς το βλέπουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μια συνολική ατζέντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το βάζουν σε συνολική.. και τι θέματα βάζουν μέσα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επί της Χάγης δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Η Ελλάδα το λέει πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά με τι θέματα θα πάμε είναι το θέμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επ’ αυτού υπάρχουν οι ελληνικές επιστολές, η τελευταία είναι του 2015 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίες καθορίζουν ποια θέματα μπορούν να τεθούν και ποια θέματα δεν μπορούν να τεθούν.

Και επ΄ αυτών, που δεν μπορούν να τεθούν, οφείλω να σας πω ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Δεν έχω ακούσει κανέναν να μου λέει να πάμε με θέματα κυριαρχίας στη Χάγη, να αποφασίσει η Χάγη τι είναι δικό μας και τι δεν είναι.

ΔένδιαςΡουμπινιΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑυπουργείο εξωτερικών
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα