Δένδιας: Ευκαιρία μέχρι τις εκλογές για επίλυση διαφορών με Τουρκία

14:22 8/5/2023 - Πηγή: Reporter

Ως παράθυρο ευκαιρίας βλέπει την περίοδο μέχρι τις εκλογές για την επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε, μιλώντας στο Action24, ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τότε και λίγο μετά, τότε φοβάται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα επιστρέψουν στο πρότερο επίπεδο.

Αρχικά, καλούμενος να σχολιάσει τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «η ένταση θα

υπάρχει και μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, όσο δεν έχουν λυθεί ορισμένα θέματα», είπε:

«Καταρχάς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι υπό το κράτος προεκλογικής πίεσης. Ο Πρόεδρος Erdogan πιέζεται στις δημοσκοπήσεις, είναι υποχρεωμένος να πει κάτι, το οποίο θα πιάσει τόπο, θα έχει ένα πολιτικό βάρος. Άρα, ό,τι λένε αυτό το διάστημα τα στελέχη του ΑΚΡ, δεν το παίρνω κατ’ ανάγκη τοις μετρητοίς.

Από εκεί και πέρα εγώ έχω πει ξεκάθαρα, στο βαθμό που μου αναλογεί, ότι δεν θα αφήσω να υπάρξει ένταση μέχρι τις εκλογές. Από την άλλη, όμως, η Ελλάδα δεν συνυπογράφει καμία πολιτική κατευνασμού -για να είμαστε συνεννοημένοι.

Θα πάμε στις εκλογές, και οι Κυβερνήσεις από τις δύο χώρες, αυτές που θα εκλεγούν -εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε εδώ- έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας μήπως βρούμε μία λύση στη διαφορά μας. Θέλετε πιθανότητες; Όχι πάρα πολλές. Αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε.

Ακόμα είπε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κρίνετε, θεωρείτε από τη δική σας σκοπιά ότι τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο είναι περισσότερο μία προσωρινή αναστολή ενεργειών; Ένα μορατόριουμ λόγω προεκλογικού κλίματος ή θα παραμείνουν και μετά τις εκλογές των δύο χωρών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό κλίμα εξαιτίας της δικής μας συμπεριφοράς μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, η οποία εκτιμήθηκε από την Άγκυρα, εκτιμήθηκε δεόντως.

Αυτό δημιούργησε μία ευκαιρία, η ευκαιρία θα κρατήσει, ελπίζω, μέχρι τις εκλογές, θα κρατήσει και ένα διάστημα μετά τις εκλογές. Εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση μέσα σε αυτό το διάστημα, πολύ φοβάμαι πράγματι ότι μπορούμε να κυλήσουμε πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι υπερβολή, τώρα, κύριε Υπουργέ, να σας ρωτήσω εάν θα προτιμούσατε ως συνομιλητή της Αθήνας, να μην πω συνομιλητή δικό σας, μετά τις δικές μας εκλογές στο Υπουργείο Εξωτερικών Erdogan-Cavusoglu ή ένα πιθανόν νέο, άγνωστο, την άγνωστη αντιπολίτευση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν δικαιούμαι να εκφέρω άποψη. Είμαι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν έχω κανένα δικαίωμα να εκφέρω οποιαδήποτε άποψη για την κρίση της τουρκικής κοινωνίας και του τουρκικού λαού.

Αν με ρωτάτε αν έχω άποψη, βεβαίως έχω. Αλλά δεν δικαιούμαι να την εκφράσω.

Δένδιαςυπουργείο εξωτερικώνΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα