Χρηματιστήριο: Συνεχίζει το θετικό σερί με ώθηση από Jumbo, Mytilineos

Με συγκρατημένα κέρδη ξεκινάει τη σημερινή (20/7) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που αντιστέκεται στις ρευστοποιήσεις στηριζόμενο στις μετοχές της Jumbo και της Mytilineos που κινούνται σε νέες υψηλές περιοχές.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,38% στις 1.336,35 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 20,87 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει άνοδο 0,39% στις 3.246,12 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης

υποχωρεί κατά 0,19% στις 1.093,24 μονάδες.

Απόλυτοι κυρίαρχοι «στέφθηκαν» οι αγοραστές στη χθεσινή (19/7) συνεδρίαση, καθώς οδήγησαν τη Λεωφόρο Αθηνών σε νέα υψηλά 9ετίας και συγκεκριμένα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014.

Λόγω των σωρευτικών κερδών, που φτάνουν το +43% από τις αρχές του 2023, υπάρχουν διαθέσεις για profit taking και με τις τράπεζες απούσες για ακόμα μία συνεδρίαση η άνοδος οφείλεται σε συγκεκριμένες μετοχές του ταμπλό, με τη Jumbo να ξεπερνάει τα 28 ευρώ και τη Mytilineos τα 36 ευρώ.

Το Χ.Α χρειάζεται μια ώθηση, κάτι που μπορεί να γίνει από το τέλος του μήνα, όπου και θα αρχίσουν οι δημοσιεύσεις των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων για το β' τρίμηνο.

Αναμένονται επίσης από την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων, με τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι η Fed θα προβεί στην τελευταία της αύξηση (25 μ.β) στον κύκλο σύσφιξης που έχει ξεκινήσει από πέρσι, προτού αρχίσει σταδιακά τις μειώσεις.

Για την ΕΚΤ, προβλέπεται ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει φτάσει το βασικό επιτόκιο στα 4%, δεδομένου ότι επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις, και τα νούμερα μένουν πολύ πάνω από το στόχο του 4%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Κέρδη κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης (19/7) οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει το μεγαλύτερο σερί κερδών του εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν μια σειρά από οικονομικά δεδομένα σε όλη την περιοχή.Τέλος, μικρά κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις επιπτώσεις ορισμένων μεγάλων εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ και την έναρξη της σεζόν κερδών στην ήπειρο.Το ταμπλό στο Χ.ΑΑναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ΑLPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,15%, η ΕUROBANK (+0,43%), ενώ η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,35% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,74%). Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της COCA COLA (+0,44%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+0,53%), της JUMBO (+1,22%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+1,06%), του ΟΠΑΠ (+0,68%) και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (+0,61%). Αντίθετα, πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-0,87%), της ΑΒΑΞ (-1,27%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,50%), της ΛΑΜΔΑ (-0,35%) και της ΛΑΜΨΑ (-0,68%). Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.χρηματιστήριοΧρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςJumboMYTILINEOSμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα