Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδι» τα μάκρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (20/7), καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν μια σειρά από οικονομικά δεδομένα σε όλη την περιοχή.

Η Κίνα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια των αρχικών δανείων ενός έτους και πέντε ετών στο 3,55% και 4,2% αντίστοιχα, ημέρες αφότου άφησε επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια των μεσοπρόθεσμων δανείων της στο 2,65%.

Αυτό έρχεται επίσης αφού η χώρα είδε την αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο να είναι χαμηλότερη από τις

προσδοκίες τη Δευτέρα, καταγράφοντας άνοδο 6,3% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το 7,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Κίνα μείωσε για τελευταία φορά το αρχικό επιτόκιο των δανείων της τον Ιούνιο, όταν μείωσε το αρχικό επιτόκιο του ενός έτους και της πενταετίας κατά 10 μονάδες βάσης.

Οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας εθεάθησαν να πουλούν δολάρια για να αγοράσουν γιουάν στην υπεράκτια αγορά σποτ στις πρώτες συναλλαγές την Πέμπτη, ανέφερε το Reuters.

Επικαλούμενο δύο άτομα «με άμεση γνώση του θέματος», το Reuters είπε ότι μία από τις πηγές αποκάλυψε επίσης ότι τέτοιες κινήσεις είχαν σκοπό να επιβραδύνουν τον ρυθμό της πτώσης του γιουάν.

Το υπεράκτιο γουάν ενισχύθηκε κατά 0,66%, διαπραγματευόμενο στα 7,1839 έναντι του δολαρίου.

Η Ιαπωνία κατέγραψε αιφνιδιαστικό εμπορικό πλεόνασμα 43,05 δισεκατομμυρίων γιεν (308,5 εκατομμύρια δολάρια) τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά σε 23 μήνες που η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο παρουσιάζει πλεόνασμα.

Αυτή ήταν μια απότομη αντιστροφή από το έλλειμμα 1,38 τρισεκατομμυρίων γεν που καταγράφηκε τον Μάιο και το 1,37 τρισεκατομμύρια γεν που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2022.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν ότι το πλεόνασμα οφειλόταν κυρίως στην πτώση των εισαγωγών. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 12,9% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε οριακή άνοδο, καθώς το ποσοστό ανεργίας για τον Ιούνιο μειώθηκε ελαφρά στο 3,5%, έναντι 3,6% τον Μάιο. Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 3,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στοιχεία από το αυστραλιανό στατιστικό γραφείο ανέφεραν ότι τον Ιούνιο, η αναλογία απασχόλησης προς πληθυσμό παρέμεινε στο 64,5%.

Το ποσοστό απασχόλησης είναι μία από τις βασικές μετρήσεις που λαμβάνει υπόψη η Reserve Bank της Αυστραλίας όταν συνεδριάζει για να συζητήσει αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei διολίσθησε 1,31%, κλείνοντας στις 32.465 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,32% στις 18.890 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,92% στις 3.169,52 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,17% στις 10.804,62 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,28% και έκλεισε στις 17.164,89 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 2.600,23 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.325 μονάδες, κερδίζοντας 0,02%.

ασιατικές αγορέςNikkeiKospiΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαιαπωνίαΚίνα
Keywords
Αναζητήσεις
arnitiko-klima-stis-asiatikes-agores--varidi-ta-makro.htm
Τυχαία Θέματα