Χαμάς: Απειλεί με εκτελέσεις αιχμαλώτων- Ισραήλ: Φύγετε από τη Γάζα

Η Χαμάς απείλησε να εκτελεί έναν Ισραηλινό αιχμάλωτο κάθε φορά που το Ισραήλ βομβαρδίζει ένα παλαιστινιακό σπίτι χωρίς προειδοποίηση, την ώρα που το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τους φόβους ότι σχεδιάζει χερσαία επίθεση.

Τα ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς ανήλθε σε 900 Ισραηλινούς, με τουλάχιστον 2.600 τραυματίες και δεκάδες αιχμαλώτους.

Ανάμεσα στους Ισραηλινούς νεκρούς, οι 260, ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι, πυροβολήθηκαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ στην έρημο, όπου μερικοί πιάστηκαν όμηροι.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της σύρραξης το Σάββατο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε εκδίκηση, κατηγορώντας τη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν ότι εκτέλεσε παιδιά που ήταν δεμένα και προχώρησε και σε άλλες φρικαλεότητες. «Αυτός ο ποταπός εχθρός ήθελε πόλεμο και θα πάρει πόλεμο», είπε.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 687 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 3.726 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ. Πολυκατοικίες, ένα τζαμί και νοσοκομεία ήταν μεταξύ των τοποθεσιών που δέχθηκαν επίθεση και οι επιδρομές κατέστρεψαν ορισμένους δρόμους και σπίτια, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες.

Το Ισραήλ βομβάρδισε επίσης τα κεντρικά γραφεία της ιδιωτικής Palestinian Telecommunication Co., κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από τη θάλασσα και τον αέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης όπλων που ανήκε στους στόχους της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας.

Απειλές για εκτέλεση αιχμαλώτων

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ουμπάιντα απείλησε τη Δευτέρα να σκοτώσει Ισραηλινούς που βρίσκονται μεταξύ των δεκάδων αιχμαλώτων. Είπε ότι η Χαμάς θα εκτελούσε έναν Ισραηλινό αιχμάλωτο για κάθε ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σπιτιού πολιτών χωρίς προειδοποίηση και θα μετέδιδε την εκτέλεση.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον ισραηλινό στρατό σε αυτή την απειλή. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας διασυνοριακής εισβολής το Σαββατοκύριακο.

Μηνύματα να εγκαταλείψουν τη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι έλαβαν κλήσεις και ηχητικά μηνύματα κινητών τηλεφώνων από Ισραηλινούς αξιωματικούς ασφαλείας που τους έλεγαν να εγκαταλείψουν περιοχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά εδάφη της Γάζας και προειδοποιούσαν ότι ο στρατός θα επιχειρούσε εκεί.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ είπε ότι τα στρατεύματα είχαν ανακτήσει τον έλεγχο των κοινοτήτων εντός του Ισραήλ στα νότια της χώρας που είχαν καταληφθεί, αλλά οι μεμονωμένες συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθώς ορισμένοι ένοπλοι παρέμειναν ενεργοί.

Σειρήνες που προειδοποιούσαν για εισερχόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών ακούστηκαν σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ανακοίνωση ότι 300.000 έφεδροι επιστρατεύτηκαν μέσα σε μόλις δύο ημέρες ενίσχυσε τις εικασίες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να σχεδιάζει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, ένα έδαφος που εγκατέλειψε σχεδόν δύο δεκαετίες πριν.

«Ποτέ δεν έχουμε επιστρατεύσει τόσους έφεδρους σε τέτοια κλίμακα», δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι. «Προχωράμε στην επίθεση», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον - η οποία παρέχει στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο - δήλωσε ότι στέλνει νέες προμήθειες αεράμυνας, πυρομαχικά και άλλη βοήθεια ασφαλείας στο Ισραήλ.

Ο ανώτατος στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε το Ιράν να μην εμπλακεί στην κρίση και είπε ότι δεν επιθυμεί να διευρυνθεί η σύγκρουση. Το Ιράν δεν κρύβει την υποστήριξή του στη Χαμάς και επικρότησε την επίθεση του Σαββατοκύριακου, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

ΧαμάςΙσραήλΓάζαΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙΙράνπόλεμοςΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
chamas-apeilei-me-ekteleseis-aichmaloton--israil-fygete-apo-ti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα