Μπλοκ θεσμών στην πρόταση για νέο σχήμα επιδότησης δανείων α'κατοικίας

Χωρίς «λευκό» καπνό, όπως αναμενόταν, έληξε χτες η δίωρη τηλε–συνάντηση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με την κυβέρνηση για το νέο σχήμα επιδότησης των δανείων, που συνδέονται με πρώτη κατοικία.

Και χτες φάνηκε ότι η πλευρά των ξένων τεχνοκρατών δε θα δεχτεί εύκολα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για στήριξη όσων, λόγω πανδημίας, έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση αναφορικά με την εξυπηρέτηση του δανείου τους. Ουσιαστικά οι θεσμοί δε δέχονται το προταθέν σχήμα επιδότησης για τους κορωνοϊόπληκτους για κόκκινα κι ενήμερα δάνεια και ζητάνε να μπουν τα ίδια ακριβώς αυστηρά κριτήρια, που

ίσχυαν με το νόμο 4605/2019.

Θεωρούν ότι με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης χτες εφόσον προκριθεί ένα σχήμα επιδότησης, θα κινδυνεύσει η προσπάθεια εκκαθάρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που αποτελεί κι ένα μεγάλο αγκάθι. Μάλιστα το θέμα αναμένεται να είναι κυρίαρχο στη νέα αξιολόγηση που ξεκινά στις αρχές Ιουλίου.

Πάντως με βάση τα στοιχεία, που τέθηκαν υπόψη των θεσμών από τις τράπεζες, οι εν δυνάμει δικαιούχοι επιδότησης κορωνοϊόπληκτοι είναι 330 χιλιάδες και τα δάνεια που τους αντιστοιχούν είναι 17- 20 δισ ευρώ, καθώς συμπεριλαμβάνονται στη δεξαμενή αυτή και ενήμερα. Οι θεσμοί είναι κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να διαμορφωθεί μια μεγάλη περίμετρος προστασίας που θα εντάσσει όλα αυτά τα δάνεια σε καθεστώς επιδότησης καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κινδυνεύσει η ευστάθεια του πιστωτικού συστήματος, ενώ και οι διαθέσιμοι πόροι για επιδοτήσεις δόσεων δεν είναι αρκετοί (η κυβέρνηση προϋπολογίζει ένα ποσό 400 εκ ευρώ).

Βέβαια το οικονομικό επιτελείο έχει προτάξει την ανάγκη να στηριχθεί όλος αυτός ο κόσμος που έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση λόγω πανδημίας και υποστηρίζει ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα μπουν για να ενταχθεί κάποιος στην «περίμετρο προστασίας» θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, ότι τα δεδομένα είναι περίεργα στην αγορά. Για παράδειγμα, ένα κριτήριο για τη συνολική ακίνητη περιουσία δεν έχει νόημα καθώς στη συγκυρία δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον κι έτσι αν θελήσει κάποιος να πουλήσει για να ξεχρεώσει, δε θα το καταφέρει. Επιπλέον, η κυβέρνηση προτάσσει το γεγονός ότι στο αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης στο 100% των τόκων επιχειρηματικών δανείων, που μάλιστα πήρε παράταση από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν μπήκε κανένα κριτήριο περιουσιακό, παρά μόνο η προϋπόθεση της μείωσης τζίρου και η ρήτρα μη απολύσεων.

Σε μια κίνηση πάντως καλής θέλησης το οικονομικό επιτελείο έβαλε στο τραπέζι μια πρόταση που προβλέπει αν κάποιος επιδοτηθεί με το νέο σχήμα π.χ. για 6 μήνες, να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τουλάχιστον τους επόμενους 6 μήνες ο ίδιος, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέφει το σύνολο της επιδότησης.

Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι τεχνοκράτες στο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που εξέπνευσε, επιμένουν να ισχύσουν αυστηρά κριτήρια όπως:

το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ, με προσαύξηση 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέληη ακίνητη περιουσία, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώοι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

πρώτη κατοικίαθεσμοίεπιδότηση δανείων
Keywords
Τυχαία Θέματα