Αργεντινή: Nέος πρόεδρος o Χαβιέρ Μιλέι με... αλυσοπρίονο στις δαπάνες

Ο άκρως φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, έκανε την ανατροπή στο β' γύρο των εκλογών και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής.

Ο «αντισυστημικός» πολιτικός, που αποκαλείται και Τραμπ της Αργεντινής επικράτησε του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα με διαφορά έντεκα και πλέον μονάδων.

Δεν είναι ούτε περονιστής, ούτε δεξιός και ίσως αυτός είναι ο βασικός λόγος της επιτυχίας του, έπειτα από δεκαετίες κρίσης στην Αργεντινή.

Εξασφάλιζε το 55,6% των ψήφων έναντι 44,3% του κεντρώου αντιπάλου του, με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί,

κατά τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου, υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του «το τέλος της παρακμής» και την «ανοικοδόμηση της Αργεντινής», διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρξουν «ημίμετρα».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μνημειώδη προβλήματα: τον πληθωρισμό (σ.σ. 143% σε ετήσια βάση), τη στασιμότητα, την έλλειψη αληθινών θέσεων εργασίας, την ανασφάλεια, τη φτώχεια και τη μιζέρια», απαρίθμησε.

«Δεν υπάρχει θέση για χλιαρότητες και ημίμετρα», προειδοποίησε, ενώ εδώ και δύο χρόνια εξαγγέλλει πως θα πετσοκόψει με το «αλυσοπρίονο» τις δημόσιες δαπάνες, για να αλλάξει πορεία το παθολογικά υπερχρεωμένο κράτος όπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να «βάλει σε τάξη» τα δημοσιονομικά και να λύσει τα προβλήματα της κεντρικής τράπεζας, θεσμό στον οποίο έχει πει πως θέλει να βάλει «δυναμίτιδα», να τον καταργήσει.

#Αργεντινή #ΜΙΛΕΙ
Keywords
Αναζητήσεις
argentini-neos-proedros-o-chavier-milei-me-alysopriono-stis-dapanes.htm
Τυχαία Θέματα