Αναζητώντας φόρμουλα για την πρόσβαση των ΜμΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Συνταγή για τη βιωσιμότητα της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας της χώρας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναζητείται εναγωνίως από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που και χθες συγκάλεσε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων και τραπεζών ώσυτε να βρεθεί εκείνη η συνταγή που θα ανοίξει την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα μέσω των εργαλείων της ΕΕ.

Έτσι, και χθες στην τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η

συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», ο υπουργός Οικονομικών έστειλε το σχετικό μήνυμα. Υπογράμμισε την ανάγκη για την έμπρακτη στήριξη τη αγοράς με συμβουλευτικές υπηρεσίες και επαρκή χρηματοδότηση από τις τράπεζες ώστε περί τις 300.000 επιχειρήσεις να δουν ρευστότητα με ανταγωνιστικά επιτόκια.

Για τον καλύτερο συντονισμό δράσεων αποφασίστηκε η δημιουργία μιας 5μελούς ομάδας εργασίας που θα παρακολουθεί το πώς εξελίσσεται η όλη διαδικασία και θα επιχειρεί να λύσει προβλήματα. Την εποπτεία θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και σε αυτήν την 5μελή επιτροπή θα μετέχουν εκπρόσωποι από τις τράπεζες, την Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και τους παραγωγικούς φορείς.

Πάντως, και χθες στο τραπέζι της συζήτησης κατατέθηκαν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε πιστωτικά ιδρύματα, την αγορά, ενώ και επαναλήφθηκαν και οι συστάσεις της κυβέρνησης προς τις τράπεζες για ενίσχυση των ΜμΕ.

Τα πιστωτικά ιδρύματα προέταξαν το ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές για τις χορηγήσεις, που μάλιστα έχουν τεθεί από τις εποπτικές αρχές τόσο της ΕΕ όσο και της χώρας. Δηλαδή, τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει παράκαμψη κανόνων και να δανειοδοτηθούν ζημιογόνες επιχειρήσεις με κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Επιπλέον, ζήτησαν ξεκάθαρα κριτήρια επιλεξιμότητας επενδύσεων ενώ σημείωσαν ότι για να αυξηθεί το εύρος των προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών, θα πρέπει να αξιοποιηθούν εργαλεία, όπως κρατικές εγγυήσεις. Όπως ανέφεραν, περίπου το 60% των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληροί τα κριτήρια και περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των Επιμελητηρίων εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη δυσφορία τους για το ότι αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών που, μάλιστα, είναι ανακεφαλαιοποιημένες τρεις φορές με τα χρήματα των φορολογουμένων. Τόνισαν ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, οι τράπεζες αντί να επικαλούνται διαρκώς εμπόδια και προβλήματα, είναι ανάγκη να γίνουν επιτέλους, μέρος της λύσης, να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Ρόλο για τον οποίο έχουν στηριχθεί επανειλημμένα, τόσο από τους Έλληνες φορολογούμενους, όσο και από την ΕΚΤ», όπως τόνισε.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, ο Θ.Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ.Ζαββός Υφυπουργός Χρηματοοικονομικού Συστήματος, και ο Φ. Κουρμούσης Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους) και τους φορείς εκπρόσωποι των τραπεζών και των φορέων της αγοράς και των Επιμελητηρίων.

Γιώργος Αλεξάκης

Ταμείο ΑνάκαμψηςΜΜΕΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα