Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού

Η έντονη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα από κοινού με την στους εμβολιασμούς ανάγκασαν κυβερνήσεις να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, καθώς και για άλλες ομάδες, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Σταδιακά, όλο και περισσότερες χώρες ορίζουν ότι ένα εμβόλιο ή ένα αρνητικό τεστ θα είναι απαραίτητο για διάφορες δραστηριότητες. Ακολούθως, οι χώρες που έχουν καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Εμβολιασμός μερικώς υποχρεωτικός

Μερικές

χώρες επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού:

– Ιταλία: Νομοθετικό διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε στις 25 Μαΐου, υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας, ανάμεσά τους και τους φαρμακοποιούς, να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού καθώς διαφορετικά δεν θα μπορούν να εργάζονται ερχόμενοι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Όσοι αρνούνται μπορεί να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών για το υπόλοιπο έτος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προσβλήθηκε από 300 Ιταλούς νοσηλευτές, οι οποίοι κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, με την έναρξη της σχετικής ακροαματικής διαδικασίας να είχε προγραμματισθεί για χθες, Τετάρτη.

– Ην. ΒΑσίλειο: H κυβέρνηση γνωστοποίησε στις 16 Ιουνίου πως ο πλήρης εμβολιασμός κατά του Covid-19 θα γίνει υποχρεωτικός από τον Οκτώβριο για όσους εργάζονται στους οίκους ευγηρίας της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένου και του μη ιατρικού προσωπικού, όπως, για παράδειγμα, οι κομμωτές, οι αισθητικοί και οι εθελοντές.

– Αυστραλία: H χώρα αποφάσισε στα τέλη του προηγούμενου μήνα να κάνει τον εμβολιασμό κατά του ιού υποχρεωτικό για υψηλού κινδύνου εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας αλλά και για αυτούς που εργάζονται σε ξενοδοχεία καραντίνας. Έκανε, επιπλέον, υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των Αυστραλών αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι θα μεταβούν στο Τόκιο, καθώς ανεμβολίαστα μέλη στην ομάδα μπορεί να δημιουργήσουν υγειονομικό κίνδυνο.

Γαλλία: Όσοι εργάζονται στον υγειονομικό τομέα πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ όποιος θέλει να πάει σε κινηματογράφο ή να επιβιβαστεί σε τρένο θα πρέπει να επιδεικνύει αποδεικτικό του εμβολιασμού του ή αρνητικό τεστ, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που γνωστοποιήθηκαν τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ρωσία: Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι αντίθετος στην επιβολή υποχρέωσης εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο, όμως, ο δήμαρχος της Μόσχας γνωστοποίησε στις 16 Ιουνίου πως ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών γίνεται υποχρεωτικός. Επιπλέον, στα τέλη Ιουνίου οι αρχές της Μόσχας έδωσαν εντολή στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να εξυπηρετούν μόνο ανθρώπους που έχουν απόδειξη εμβολιασμού, ανοσίας ή αρνητικού τεστ κορονοϊού. Η Μόσχα παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο που απαιτεί τον πλήρη εμβολιασμό του 60% των εργαζομένων όλου του τομέα των υπηρεσιών, δηλαδή περίπου δύο εκατομυρίων ανθρώπων, έως τις 15 Αυγούστου. Από τότε και άλλες τοπικές οντότητες, ανάμεσά τους και η Αγία Πετρούπολη και η περιφέρειά της, έχουν λάβει ανάλογα μέτρα.

– Καζακστάν: Η χώρα θα προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό ή πραγματοποίηση τεστ κάθε εβδομάδα για όλους όσοι εργάζονται σε ομάδες άνω των 20 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις 23 Ιουνίου. Όσοι δεν εμβολιαστούν, δε θα τους επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με άλλα πρόσωπα κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

– Φίτζι: Κατέστη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι πρώτοι θα πρέπει να πάρουν άδεια, αν δεν έχουν κάνει την πρώτη τους δόση έως τις 15 Αυγούστου, ενώ κινδυνεύουν να απολυθούν, αν η δεύτερη δόση δεν τους έχει χορηγηθεί πριν από την 1η Νοεμβρίου. Οι δεύτεροι πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη τους δόση μέχρι την 1η Αυγούστου.

ΗΠΑ: Το Σαν Φρανσίσκο γνωστοποίησε στο τέλος Ιουνίου πως θα ζητήσει από τους περίπου 35.000 εργαζομένους της να εμβολιαστούν κατά του ιού, καθώς διαφορετικά θα τους επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν έως και την απόλυση. Αυτή η απαίτηση δεν θα ισχύσει πάντως έως ότου εγκριθούν πλήρως τα εμβόλια από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA).

Άλλωστε, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν καθώς αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, πράγμα που απαιτούσε το νοσοκομείο. Ορισμένοι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νοσοκομείου, βέβαια η προσφυγή τους απορρίφθηκε.

Εμβολιασμός υποχρεωτικός ενήλικες

Η υποχρέωση εμβολιασμού για όλους τους ενηλίκους είναι κάτι που επιβάλλεται μάλλον σπάνια:

– Τατζικιστάν: Κυβερνητικό διάταγμα, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων του Τατζικιστάν, καθιστά υποχρεωτικό για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών τον εμβολιασμό, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες και χωρίς να αποσαφηνίζει κάτω από ποιές προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται η εν λόγω υποχρέωση.

– Βατικανό: Με μία ανακοίνωση στις 8 Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για τους κατοίκους αλλά και για όσους εργάζονται σ’ αυτό. Οι κυρώσεις ενδεχομένως να φθάσουν μέχρι την απόλυση όσων δεν συμμορφώνονται.

– Ινδονησία: Η χώρα κατέστησε τους εμβολιασμούς κατά του ιού υποχρεωτικούς το Φεβρουάριο με τις αρχές να απειλούν με επιβολή προστίμων έως 5 εκατ. ρουπιών για άρνηση εμβολιασμού.

Εμβολιασμός… σχεδόν υποχρεωτικός

Ορισμένες χώρες δεν επιβάλλουν επισήμως στους πολίτες τους την υποχρέωση να εμβολιάζονται, όμως οι περιορισμοί που επιβάλλουν στους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που ο εμβολιασμός μοιάζει… σχεδόν υποχρεωτικός.

– Σαουδική Αραβία: Το βασίλειο έδωσε εντολή σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θέλουν να προσέλθουν στις εργασίες τους, να εμβολιαστούν, χωρίς βέβαια να αποσαφηνίζει από πότε η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή. Εμβολιασμός θα απαιτείται επιπλέον από την 1η Αυγούστου για να μπει κάποιος σε οποιοδήποτε κυβερνητικό, ιδιωτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων ψυχαγωγίας, αλλά και για να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε δημόσιο μέσο μεταφοράς.

– Πακιστάν: Aπό την 1η Ιουλίου, η επαρχία του Βελουχιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, δεν επιτρέπει στους μη εμβολιασμένους να μπαίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες, τα πάρκα, τα εμπορικά κέντρα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε άλλες περιφέρειες, οι δημόσιοι υπάλληλοι της επαρχίας που δεν εμβολιάζονται θα πάψουν να αμείβονται πλέον, ενώ οι αρχές της επαρχίας Πουντζάμπ προειδοποίησαν ότι θα κόψουν το τηλέφωνο σε όσους αρνηθούν το εμβόλιο.

εμβολιασμόςκορονοιόςπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα