Wall Street: Υποδέχτηκε στα...«κόκκινα» τις δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια

Με απώλειες ξεκινάει τη σημερινή (21/6) συνεδρίαση η Wall Street, καθώς οι δηλώσεις του Διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων δε φαίνεται να ευχαριστούν καθόλου το επενδυτικό κοινό.

Μιλώντας μια εβδομάδα αφότου στελέχη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αποφάσισαν για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να μην αυξήσουν τα επιτόκια, ο Πάουελ ανέφερε ότι η κίνηση πιθανότατα ήταν απλώς μια σύντομη ανάπαυλα και όχι μια ένδειξη ότι η Fed

έχει τελειώσει την πολιτική σύσφιξης.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη FOMC αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει ο Πάουελ στις παρατηρήσεις του στην κατάθεση που θα παραδώσει στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

Σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά «παραμένει πολύ πάνω» από τον στόχο του 2% της Fed, ο Πάουελ είπε ότι η Fed έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει.

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους», είπε. «Παρ’ όλα αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει», συμπλήρωσε.

Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα και συνάντηση με τη συνάντηση και δεν θα ακολουθηθεί μια προκαθορισμένη πορεία.
Έτσι, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,42% στις 33,911.25 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει κατά επίσης 0,42% στις 4,370.18 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έχει απώλειες 0,29% στις 13,628.25 μονάδες.

Aναφορικά με τις μετοχές, η FedEx πραγματοποιεί ελέυθερη πτώση κατά 3%, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερα από το αναμενόμενο έσοδα τριμήνου.

Σύμφωνα με τον Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της LPL Financial, «οι μετοχές είναι υπεραγορασμένες και χρειάζονται καταλύτη.

Χαρακτηριστικά, την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022 και σημείωσε την πέμπτη διαδοχική θετική του εβδομάδα.

«Με τον S&P 500 και τον Nasdaq να κινούνται ψηλά και να ξεπερνούν τα βασικά επίπεδα αντίστασης υποστηριζόμενοι από ισχυρότερο όγκο και ευρύτερη συμμετοχή, οι αγορές έφτασαν σε βραχυπρόθεσμα επίπεδα υπεραγοράς την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Από την άλλη, ανοδική τροχιά ακολουθούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς το 10ετές πραγματοποιεί «άλμα« κατά έξι μονάδες βάσης, στο 3,78%.

Το διετές, που είναι πιο ευαίσθητο στα επιτόκια, αυξάνεται κατά 4,7%.

ΠάουελWall StreetεπιτόκιαδείκτεςNasdaqS&P 500Dow Jones
Keywords
Αναζητήσεις
wall-street-ypodechtike-stakokkina-tis-diloseis-paouel-gia-ta-epitokia.htm
Τυχαία Θέματα