Νέες αυξήσεις επιτοκίων προανήγγειλε ο Πάουελ-Έχουμε δρόμο για τον πληθωρισμό

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε την Τετάρτη (21/6) ότι είναι πιθανό να σημειωθούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού.

Μιλώντας μια εβδομάδα αφότου στελέχη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αποφάσισαν για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να μην αυξήσουν τα επιτόκια, ο Πάουελ ανέφερε ότι η κίνηση πιθανότατα ήταν απλώς μια σύντομη ανάπαυλα

και όχι μια ένδειξη ότι η Fed έχει τελειώσει την πολιτική σύσφιξης.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη FOMC αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει ο Πάουελ στις παρατηρήσεις του στην κατάθεση που θα παραδώσει στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής. Η ομιλία είναι μέρος της εξαμηνιαίας εμφάνισής του στο Καπιτώλιο για να ενημερώσει τους νομοθέτες σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC της περασμένης εβδομάδας, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 0,5 ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του 2023. Αυτό σημαίνει δύο επιπλέον αυξήσεις, αν ανέλθει η κάθε μία στις 25 μονάδες βάσης. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed είναι επί του παρόντος συνδεδεμένο σε ένα εύρος μεταξύ 5%-5,25%.

Σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά «παραμένει πολύ πάνω» από τον στόχο του 2% της Fed, ο Πάουελ είπε ότι η Fed έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει.

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους», είπε. «Παρ’ όλα αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει», συμπλήρωσε.

Ο Πάουελ είπε ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμα σφιχτή, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες χαλαρώνουν, όπως η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην κύρια ηλικιακή ομάδα 25 έως 54 ετών και κάποια μείωση των μισθών. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής μας στη ζήτηση στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς της οικονομίας», είπε. «Θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιπτώσεις της νομισματικής συγκράτησης, ειδικά στον πληθωρισμό», επεσήμανε.

Ο Πάουελ σημείωσε επίσης ότι η μείωση του πληθωρισμού θα απαιτήσει επιβράδυνση της οικονομίας σε ανάπτυξη κάτω από την τάση. Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα και συνάντηση με τη συνάντηση και δεν θα ακολουθηθεί μια προκαθορισμένη πορεία.

Οι δηλώσεις έθιξαν επίσης εν συντομία την τραπεζική αναταραχή στις αρχές του έτους. Ο Πάουελ είπε ότι το επεισόδιο λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι η Fed πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι εποπτικές και ρυθμιστικές πρακτικές της είναι κατάλληλες.

ΠάουελπληθωρισμόςΗΠΑFEDERAL RESERVEFED
Keywords
Αναζητήσεις
nees-afxiseis-epitokion-proaningeile-o-paouel-echoume-dromo-gia-ton-plithorismo.htm
Τυχαία Θέματα