Société Générale: Φέτος η επενδυτική βαθμίδα- Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας

Τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, έναντι των υπόλοιπων χωρών στην ευρωζώνη, υπογραμμίζει σε νέο της report η γαλλική τράπεζα, Société Générale.

Ειδικότερα, η τράπεζα σημειώνει ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας είναι εντυπωσιακή, ενώ το δημόσιο χρέος

της έχει υποχωρήσει πιθανότατα χαμηλότερα από το 180% του ΑΕΠ το 2022, όπου μαζί με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα επιτρέψουν μια περαιτέρω σημαντική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Στο report, γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση, οι οποίες μπόρεσαν να βελτιώσουν διαρθρωτικά την είσπραξη των εσόδων της χώρας. Οι δημόσιες δαπάνες διατηρήθηκαν υπό έλεγχο και αυτό επέτρεψε στην Ελλάδα να δει μεγάλα πλεονάσματα πρωτογενούς ισοζυγίου πριν από την πανδημία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Société Générale αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί από το 2023 και μετά, με πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δανειακές ανάγκες και την ισχυρή ανάπτυξη να επιτρέπουν τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά την επόμενη πενταετία.

Τι προβλέπει για την επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, η γαλλική τράπεζα υπογραμμίζει ότι η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών θα πρέπει να στηρίξει την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα (IG) το αργότερο έως το τέλος του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αναβαθμίζουν την Ελλάδα, με την τράπεζα να αναμένει περιμένει την επιστροφή στο investment grade είτε στις 20 Οκτωβρίου από την S&P είτε στην 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Προβληματισμός για την πολιτική σκηνή της χώρας

Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα εγείρει σημαντικούς προβληματισμούς για τους αναλυτές, με τις εθνικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες στις 21 Μαΐου.

«Βλέπουμε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο ως ένα πολύ πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες εκλογές μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική παράλυση και ένα εύθραυστο σκηνικό».

Πιο «προβληματικοί» συνασπισμοί, σύμφωνα με τη SocGen, για τις αγορές και την ΕΕ θα ήταν είτε o συνδυασμός ΝΔ – Ελληνική Λύση (ένα ευρωσκεπτικιστικό υπερεθνικιστικό κόμμα), είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ-25, το τελευταίο είναι κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Societe GeneraleΕΛΛΑΔΑεπενδυτική βαθμίδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα