Γερμανικές επιχειρήσεις: Ελαφρώς βελτιωμένο το επιχειρηματικό κλίμα τον Απρίλιο

Το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί ελαφρώς, καθώς σύμφωνα με το δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, αυξήθηκε στις 93,6 μονάδες τον Απρίλιο, από 93,2 μονάδες τον Μάρτιο.

Η άνοδος αυτή, οφείλεται στις βελτιωμένες προσδοκίες των εταιρειών. Ωστόσο, οι εταιρείες αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως ελαφρώς χειρότερη από το προηγούμενο διάστημα.

Έτσι

μπορεί οι ανησυχίες των γερμανικών επιχειρήσεων να μειώνονται, αλλά η οικονομία εξακολουθεί να στερείται δυναμισμού.

Αναφορικά με τον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης παρουσίασε μικρή αύξηση. Από τη μία πλευρά, η αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις αυξήθηκε αισθητά.

Από την άλλη, οι εταιρείες αξιολόγησαν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους ως σημαντικά χειρότερες. Η παραγωγή βέβαια αναμένεται να επεκταθεί τους επόμενους μήνες.

Η αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε ελαφρά από 84,3% σε 84,5% και παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 83,6%.

Στον τομέα των υπηρεσιών, τερματίστηκε η ανοδική τάση του επιχειρηματικού κλίματος τους τελευταίους μήνες. Οι πάροχοι υπηρεσιών εκτίμησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως λίγο χειρότερη. Επιπλέον, η απαισιοδοξία για τους επόμενους μήνες άρχισε να αυξάνεται.

Στο εμπόριο, ο δείκτης υποχώρησε ελαφρά. Οι επιχειρήσεις ήταν κάπως λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάστασή τους, αλλά οι προσδοκίες τους συνέχισαν να γίνονται λιγότερο απαισιόδοξες.

Ενόψει της ασθενέστερης ανάπτυξης των πωλήσεων, πολλοί έμποροι λιανικής παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την παραγγελία αγαθών.

Στις κατασκευές, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος ανέβηκε. Οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες βελτιώθηκαν, αλλά οι ανησυχίες εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικά, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015.

Διάγραμμα με την πορεία του επιχειρηματικού κλίματος σε Μεταποίηση, Υπηρεσίες, Εμπόριο και Κατασκευές στη Γερμανία (2020-2023).

γερμανικές επιχειρήσειςIfoμεταποίηση βιομηχανίαΕμπόριοΥπηρεσίες
Keywords
Τυχαία Θέματα