Σταθεροποιητικές τάσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπό αντίρροπες δυνάμεις

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές τη Δευτέρα (24/4), καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων, την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων εξισορροπούνται από την προοπτική σύσφιξης των προμηθειών.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν περισσότερο από 5% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους σε πέντε εβδομάδες, καθώς η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ

μειώθηκε σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα χειρότερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα από τον τομέα της τεχνολογίας πυροδότησαν ανησυχίες για την ανάπτυξη μεταξύ των επενδυτών, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ. Η σταθεροποίηση του αμερικανικού δολαρίου και οι ανοδικές αποδόσεις των ομολόγων προσθέτουν επίσης πίεση στις αγορές εμπορευμάτων, πρόσθεσε.

Οι κεντρικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Βρετανία και την Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουν τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Η «ανώμαλη» οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία κορονοϊού θολώνει επίσης τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου, αν και τα κινεζικά τελωνεία έδειξαν την Παρασκευή ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο έφερε όγκο- ρεκόρ τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές της Κίνας από τους κορυφαίους προμηθευτές Ρωσία και Σαουδική Αραβία ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) η καθεμία.

Τα περιθώρια διύλισης στην Ασία, εν τω μεταξύ, έχουν αποδυναμωθεί λόγω της παραγωγής- ρεκόρ από τα κορυφαία διυλιστήρια σε Κίνα και Ινδία, περιορίζοντας την όρεξη της περιοχής για φόρτωση προμηθειών στη Μέση Ανατολή τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι αναλυτές και οι έμποροι παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων της Κίνας προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και την πιθανή στενότητα της προσφοράς λόγω των πρόσθετων περικοπών που σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ+ από τον Μάιο.

«Οι προγραμματισμένες περικοπές της παραγωγής από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ και μια ισχυρή προοπτική ζήτησης από την Κίνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλυτής πετρελαίου Σουγκάντα Σάτσντεβα.

«Το μπρεντ είναι πιθανό να βρει βασική υποστήριξη γύρω στα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το WTI η τιμή στήριξης υπολογίζεται στα 75 δολάρια», είπε.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,23% στα 77,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,32% στα 81,20 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από 40 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου

Ελαφρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,707% στα 39,880 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,21% στα 1.994,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,25% στα 25,348 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,09% στα 3,99 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,006 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,04% στο 1,2435 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8851 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα