SKAG: Rebranding, εξαγωγικός προσανατολισμός και έμφαση στην ελληνικότητα

Στον επαναπροσδιορισμό της δομής του brand της προχωρά η SKAG, με βασικό στόχο να αναδείξει το ευρύ προϊοντικό της portfolio. Με 67 χρόνια ιστορία στην παραγωγή χαρτικών ειδών γραφής και αρχειοθέτησης και 50 χρόνια ως Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία), η 100% ελληνική εταιρεία εκσυγχρονίζει πλήρως την εικόνα της.

Κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, η διευθύνουσα σύμβουλος (CEO), Πόπη Σκαγιά και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) και procurement director της SKAG, Θοδωρής Σκαγιάς,

ανέλυσαν το μακρόπνοο πλάνο, τις επόμενες κινήσεις και τη νέα φιλοσοφία της μάρκας, που θα την κάνουν ακόμη πιο ανταγωνιστική. «Η νέα εποχή στην οποία μπαίνουμε σηματοδοτεί μία νέα δυνατότητα που θα δώσει “φτερά” στην εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά η κα. Π. Σκαγιά, ενώ για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων ως Α.Ε. σχολίασε πως μόλις το 6% των εταιρειών παγκοσμίως ξεπερνούν αυτό το ορόσημο, βάζοντας μάλιστα «πλώρη» προς τα 100 χρόνια. Η ίδια τόνισε πως η SKAG δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις ξένες εταιρείες, καθώς έχει τη δυνατότητα να παράξει 3-4 φορές τη συνολική παραγωγή της Ελλάδας.

Ούσα market leader στην ελληνική αγορά, με μερίδιο γύρω στο 40-45%, η SKAG κοιτάζει… κατάματα τον διεθνή ανταγωνισμό, με τη γειτονική Τουρκία να αποτελεί ξεκάθαρα το αντίπαλο δέος, ενώ ακολουθεί η Κίνα. Μειονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία αποτελεί το γεγονός ότι έχει μηδενικούς δασμούς σε αντίθεση με την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η CEO της SKAG εξήγησε ότι εισάγονται τετράδια από την Τουρκία με 17 λεπτά, ενώ το ελληνικό τετράδιο εξάγεται με 75 λεπτά εξαιτίας των δασμών. «Κάθε ένα ευρώ που παράγουμε έρχεται επί τέσσερις φορές στην ελληνική οικονομία», σημείωσε η κα. Π. Σκαγιά. Αξίζει να σημειωθεί πως η SKAG είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, δίνοντας ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.

Η μεγαλύτερη αγορά στην οποία απευθύνεται η εταιρεία είναι η Κύπρος, ενώ παράλληλα έχει παρουσία έως και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τη διοίκηση, υπάρχουν πελάτες στην Πορτογαλία, είχε ξεκινήσει πολύ δυνατά με τη Ρωσία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ νέα σημαντική προσθήκη αποτελεί η Βρετανία. Αναφορά έγινε επίσης στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Μάλτας και της Αιγύπτου που «απορροφούν» παλιά σχέδια και κωδικούς, ενώ χαρακτηρίστηκε ως «price sensitive» αγορά η Μέση Ανατολή.

Επενδύσεις και αναπτυξιακοί στόχοι

Η διοίκηση της SKAG ανακοίνωσε επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ, με τα 3 εκατ. να αφορούν μία μεγάλη εκτυπωτική μηχανή, που θα είναι η μοναδική στη Νότια Ευρώπη, ενώ οι υπόλοιπες 500.000 ευρώ προορίζονται καθαρά στο marketing plan της εταιρείας. Όσον αφορά τη μεγάλη επένδυση, στόχος είναι η συγκεκριμένη μηχανή να ανοίξει «πόρτες» σε νέες αγορές και να παρέχει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Η επένδυση των 3 εκατ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2023, πρόκειται να ενισχύσει την SKAG στον κλάδο της συσκευασίας, αλλά και να την εντάξει στον κλάδο του publishing. Ειδική αναφορά έγινε για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας κατά την περίοδο 2019-2022 είχαν ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Για το 2023 η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του όγκου πωλήσεων πάνω από 13% και την ταυτόχρονη αύξηση του τζίρου, που θα ξεπερνά το 10%. «Είναι πολύ πιο προβλέψιμο το φετινό έτος και νομίζω θα βελτιωθούμε», είπε ο κ. Θ. Σκαγιάς. Σε ερώτηση σχετικά με τη διάρθρωση των πωλήσεων στους τέσσερις τομείς που δραστηριοποιείται η SKAG, απάντησε πως το 40% αφορά στην αρχειοθέτηση, 35% στο τετράδιο, περίπου 10% στο create, ενώ μικρότερο ποσοστό αφορά στο «κομμάτι» του παιχνιδιού. Σημειώνεται ακόμη πως ένα 10% του τζίρου προέρχεται από private label προϊόντα.

Οι ανατιμήσεις και η νομική διαμάχη

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η CEO και ο CFO της SKAG έκαναν γνωστό πως η εταιρεία προχώρησε σε δύο ανατιμήσεις. Η πρώτη έγινε το Νοέμβριο του 2021, ακολούθησε άλλη μία το 2022, με το ποσοστό και των δύο μαζί να ανέρχεται συνολικά σε 25%. Στόχος, όπως ανέφεραν, είναι να κρατήσουν σταθερές τις τιμές σε όλη την γκάμα των προϊόντων και πρόθεσή τους είναι να μην πάνε σε νέες ανατιμήσεις, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πολύ έχει δυσκολευτεί η ελληνική κοινωνία. «Ποτέ δε θα υπάρξει ξανά μια ρόδινη χρονιά. Πρέπει να πιεζόμαστε συνεχώς για να επωφελούμαστε από τις δύσκολες καταστάσεις», είπε ο κ. Θ. Σκαγιάς σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «όπου μπορούμε και όταν μπορέσουμε, θα προχωρήσουμε σε μειώσεις σε μερικά προϊόντα. Αυτό θα έρθει σιγά σιγά ανάλογα με τις ύλες που χρησιμοποιούμε». Δεν έδωσε όμως έναν ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, καθώς αυτό οφείλεται από το στοκ και από το πότε θα εξαντληθεί η προηγούμενη παρτίδα προϊόντων, τα οποία παρήχθησαν με πιο ακριβές τιμές. Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και αναφερόμενος στις τιμές που προσφέρει η SKAG, ο κ. Θ. Σκαγιάς δήλωσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου λογότυπου: «Θέλουμε να είμαστε value for money. Ούτε ακριβοί, ούτε φθηνοί. Θέλουμε αυτό το τετράδιο να το βρει κάποιος όταν φτάσει 60-70 χρονών σχεδόν αναλλοίωτο».

Τέλος, η κα. Π. Σκαγιά αναφέρθηκε στη δικαστική διαμάχη της εταιρείας με την Jumbo, τονίζοντας πως «είμαστε σε αναμονή της απόφασης». Η διαμάχη αφορά το λογότυπο της SKAG, με την εταιρεία να προσφεύγει δικαστικά καθώς στα καταστήματα της Jumbo πωλούνταν απομιμήσεις. Πρωτόδικα η SKAG έχει δικαιωθεί, ωστόσο προσέφυγε σε ανώτερο δικαστήριο καθώς ζητά μεγαλύτερη αποζημίωση λόγω του χαμένου τζίρου από την αντιγραφή των σχεδίων της. «Όταν έχει πάρει την παραγωγή σου, την έχει φέρει από την Κίνα και έχει σκορπίσει το προϊόν σου για 3,5 χρόνια και έχεις χάσει 2 εκατ. ευρώ σε τζίρο, αυτό είναι σοβαρό. Η δική μας αγωγή αφορά τον τζίρο που χάσαμε, δηλαδή τα 2 εκατ. ευρώ» εξήγησε η CEO της SKAG.

Αριστοτέλης Παππάς

SKAGεταιρική ταυτότηταΕπενδύσειςανατιμήσειςJumboΤΟΥΡΚΙΑτετράδιαΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗχαρτικά είδηΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
SKAG,Rebranding