Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street ενόψει αποτελεσμάτων των big tech

«Ρηχή» συνεδρίαση με ήπιες μεταβολές ήταν σημερινή (24/4) για τη Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή της δημοσιοποίησης μιας σειράς οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 33.875,40 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 4.137,36 μονάδες, ενώ αντίθετα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,29% στις 12.037,20 μονάδες.

Η Alphabet, η Microsoft,

η Amazon και η Meta είναι μεταξύ των big tech που έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το πρώτο τρίμηνο. «Όλοι απλώς περιμένουν κέρδη από τεχνολογία», δήλωσε στο CNBC ο Chris Harvey, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Wells Fargo Securities.

Περίπου το 76% των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500, οι οποίες ανέφεραν κέρδη μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet. Ωστόσο, τα κέρδη α’ τριμήνου για τις εταιρείες του S&P 500 εκτιμάται ότι θα μειωθούν συνολικά κατά 5,2%, αναφέρει η Refinitiv.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά και τα νέα οικονομικά δεδομένα, που θα παρέχουν πληροφορίες για το εάν ο πληθωρισμός μειώνεται ή εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Μαΐου. Το αμερικανικό ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο, καθώς και τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα του Απριλίου πρόκειται να δημοσιοποιηθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα, μεταξύ μιας σειράς άλλων οικονομικών δεικτών.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεδριάζει στις 3 και 4 Μαΐου, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας μετά τη ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο παρέμεινε αμετάβλητη τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να δείχνει προς την κατεύθυνση της επέκτασης. Ο Εθνικός Δείκτης Δραστηριότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο διαμορφώθηκε στο -0,19 για το μήνα, όπως και το Φεβρουάριο. Μια μέτρηση άνω του -0,7 θεωρείται ένδειξη επέκτασης. Οι δείκτες παραγωγής και μεταποίησης μειώθηκαν, ενώ οι πωλήσεις, οι παραγγελίες και τα αποθέματα αυξήθηκαν. Η απασχόληση κινήθηκε επίσης ανοδικά.

Σε τροχιά κερδών το πετρέλαιο και ο χρυσός

Άνοδο σημείωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τη Δευτέρα, βρίσκοντας υποστήριξη σε ενδείξεις για ισχυροποίηση της ζήτησης. Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι τα ταξίδια στην Κίνα θα ενισχύσουν τη ζήτηση καυσίμων στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Την ίδια στιγμή η αγορά περιμένει να δει τον αντίκτυπο από τις επιπλέον περικοπές στην παραγωγή που σχεδιάζει ο OPEC+ να αρχίσει να εφαρμόσει από τον Μάιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 89 σεντς ή 1,1% και έκλεισε στα 78,76 δολάρια το βαρέλι. Το Brent ενισχύθηκε κατά 1,07 δολάρια ή 1,3% στα 82,73 δολάρια το βαρέλι.

Με κέρδη έκλεισαν και οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουν τα 2.000 δολάρια. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού έκλεισε στα 1.999,8 δολάρια η ουγγιά στο Comex, με κέρδη 0,5% ή 9,3 δολαρίων.

Το ασήμι παράδοσης Μαΐου κέρδισε 25 σεντς ή 1% στα 25,31 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός παράδοσης Μαΐου έκλεισε με απώλειες 0,7% στα 3,95 δολάρια η λίβρα.

WALL STREET ΗΠΑFEDΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣοικονομικά δεδομέναΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσός
Keywords
Τυχαία Θέματα