Optima: Νέες τιμές-στόχοι και σύσταση «buy» για τις τράπεζες

Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι και πάλι θετικό, μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία (οικονομική κρίση, πανδημία), στηρίζοντας το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, εκτιμά η Optima σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η ελληνική οικονομία ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ σε ανάπτυξη, χάρη στην υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, τα τουριστικά έσοδα, τις εξαγωγές-ρεκόρ και τον αυξημένο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αναμένεται να καταγράψουν νέο υψηλό όλων των εποχών, η δημοσιονομική πειθαρχία επανέρχεται και το δημόσιο χρέος είναι προστατευμένο απέναντι σε μια πιθανή παγκόσμια κρίση.

«Leverage» (μόχλευση) είναι το όνομα του παιχνιδιού ξανά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο απομόχλευσης, με τον εταιρικό δανεισμό ως αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης, σημειώνει. Παράλληλα, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 63,5 δισ. ευρώ από το χαμηλότερο σημείο τους το 2016 και κατά 41,7 δισ. ευρώ από το 2019, παρέχοντας το σύστημα με πλεονάζουσα ρευστότητα (LDR στο 61% από 119% το 2010), ενώ η εκκαθάριση των ισολογισμών συνεχίζεται, με τον δείκτη NPE σε μονοψήφιο αριθμό (7,1% το 9μηνο '22).

Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, μιας πιθανής παγκόσμιας ύφεσης, των περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων και της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου θέτουν καθοδικούς κινδύνους για την εξέλιξη της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, επισημαίνει η έκθεση. Ωστόσο, προσθέτει, «είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι» για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζεται από το ισχυρό ιστορικό της πανδημίας (τα οργανικά NPE μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ), τις μακροοικονομικές προοπτικές, το απόθεμα καταθέσεων και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Επιπλέον, δεν αναμένεται να κλιμακωθεί το κόστος των καταθέσεων, καθώς η ρευστότητα του συστήματος είναι άφθονη, σε αντίθεση με το 2008-2009.

Η Optima προβλέπει ότι όλες οι τράπεζες θα γίνουν κερδοφόρες από το 2022 και μετά, με κύριους μοχλούς ανάπτυξης να είναι το υψηλότερο βασικό εισόδημα (NII, προμήθειες) και το χαμηλότερο OpEx. Είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι για την εξέλιξη της ποιότητας του ενεργητικού το 2023 και αναμένουμε οριακό θετικό σχηματισμό NPE για τους προαναφερθέντες λόγους.

Ως εκ τούτου, αναμένει ότι το οργανικό κόστος κινδύνου θα διευρυνθεί μόλις κατά 7 μονάδες βάσης το 2023, ενώ υπολογίζει ότι τα καθαρά κέρδη από τόκους θα αυξηθούν κατά 3% σε ετήσια βάση το 2022 και κατά 10% σε ετήσια βάση το 2023, τα έσοδα από προμήθειας κατά 16% σε ετήσια βάση το 2022 και κατά 4% το 2023. Επίσης, προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 3,7 δισ. ευρώ το 2022, ενώ θα μειωθούν στα 2,4 δισ. ευρώ το 2023, οδηγώντας σε μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων ύψους 8,9%.

Η Optima bank σημειώνει ότι οι τράπεζες εμφανίζουν σημαντική ανοδική δυναμική παρά τον αυξημένο δείκτη κόστους μετοχικού κεφαλαίου που κυμαίνεται από 12,4% έως 14,4%, λόγω των πολιτικών, μακροοικονομικών και εταιρικών κινδύνων. Όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 4,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2023, με discount 22 έναντι των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης (ιταλικές, ισπανικές και πορτογαλικές) και εμφανίζουν λόγο τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία 0,45 φορές.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει την υψηλότερη ανοδική δυναμική (+119%), ακολουθούμενη από την Alpha Bank (+47%), τη Eurobank (+37%) και την Εθνική Τράπεζα (+25%), και στο πλαίσιο αυτό δίνει σύσταση «αγορά» (buy) για όλες.

Όσον αφορά τις τιμές-στόχους, για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο στο 1,48 ευρώ (από 1,77 ευρώ προηγουμένως), για τη Eurobank το 1,40 ευρώ (από 1,38 ευρώ πριν), για την Εθνική Τράπεζα τα 4,64 ευρώ (από 5,42 ευρώ προηγουμένως) και για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο τα 2,80 ευρώ (από 2,01 ευρώ πριν).

τραπεζικές μετοχέςμόχλευσηΣΥΣΤΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣσυστημικές τράπεζεςAlpha BankEurobankΕθνική ΤράπεζαΤράπεζα Πειραιώς
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα