Moody's: Credit negative ένα ενδεχόμενο shutdown στις ΗΠΑ

Ένα shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης θα είχε αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική της αξιολόγηση, καθώς θα αναδείκνυε την αδυναμία των θεσμών και της διακυβέρνησης των ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες κυβερνήσεις με κορυφαία αξιολόγηση, δήλωσε τη Δευτέρα (25/9) η Moody's. Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πιθανότατα βραχύβιος, ανέφερε ο οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οι υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα διαταραχθούν και εκατοντάδες

χιλιάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα απολυθούν χωρίς αμοιβή, εάν το Κογκρέσο δεν παράσχει χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου. Η δημοσίευση οικονομικών δεδομένων κρίσιμης σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές θα ανασταλεί επίσης επ' αόριστον, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάει σε shutdown.

«Ένα shutdown θα ήταν πιστωτικό αρνητικό (credit negative) για το αμερικανικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody's, η οποία αξιολογεί με triple-A την αμερικανική κυβέρνηση. «Συγκεκριμένα, θα καταδείξει τους σημαντικούς περιορισμούς που επιβάλλει η εντατικοποίηση της πολιτικής πόλωσης στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής σε μια περίοδο φθίνουσας δημοσιονομικής ισχύος, λόγω της διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της επιδείνωσης της προσιτότητας του χρέους», ανέφερε.

Ο πιο άμεσος αντίκτυπος ενός shutdown θα ήταν μέσω χαμηλότερων κρατικών δαπανών, ανέφερε η Moody's, προειδοποιώντας ωστόσο ότι όσο περισσότερο διαρκέσει το shutdown, τόσο πιο αρνητικός θα είναι ο αντίκτυπός του στην ευρύτερη οικονομία. «Ένα παρατεταμένο shutdown θα έφερνε πιθανότατα αναστάτωση τόσο στην οικονομία των ΗΠΑ όσο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές», πρόσθεσε ο οίκος αξιολόγησης.

Το shutdown δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές του δημόσιου χρέους, αλλά θα υπογραμμίσει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική πόλωση επηρεάζει τις δημοσιονομικές αποφάσεις, ιδιαίτερα καθώς θα ακολουθούσε την πολιτική αιχμή στο ανώτατο όριο χρέους της κυβέρνησης νωρίτερα φέτος, ανέφερε η Moody's.

«Η χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής είναι λιγότερο ισχυρή στις ΗΠΑ απ’ ό,τι σε πολλούς ομοτίμους με αξιολόγηση Aaa και ένα άλλο shutdown θα αποτελούσε περαιτέρω απόδειξη αυτής της αδυναμίας», δήλωσε η Moody's. «Κοιτάζοντας το μέλλον, η πιο αδύναμη δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί σε επίμονα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλότερο από το αναμενόμενο κόστος επιτοκίων θα ασκούσε πίεση στην αξιολόγηση (rating) ή τις προοπτικές (outlook) των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Moody's Investors Serviceαμερικανική κυβέρνησηαξιολόγηση
Keywords
Αναζητήσεις
moodys-credit-negative-ena-endechomeno-shutdown-stis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα