JP Morgan-First Republic: Η εξαγορά της θα σταθεροποιήσει το σύστημα

21:44 1/5/2023 - Πηγή: Reporter

Στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος θα συνεισφέρει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, η διάσωση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας, First Republic από την JPMorgan Chase.

Ειδικότερα λίγες ώρες μετά το deal,

ο αξιωματούχος της JP Morgan σημείωσε ότι «το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά υγιές», υπογραμμίζοντας την οικονομική ευρωστία της τράπεζας προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εξαγοράς.

Παράλληλα, ο Dimon σημείωσε ότι η κρίση που οδήγησε στην πτώση τριών περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες έχει σε μεγάλο βαθμό τελειώσει μετά την εξυγίανση της First Republic.

«Μπορεί να υπάρξει άλλη μια μικρότερη, αλλά αυτό λίγο πολύ τις λύνει όλες», σχολίασε, προσθέτοντας πως «αυτό το μέρος της κρίσης έχει τελειώσει». «Θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης σε δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανικές αρχές έθεσαν σήμερα (1/5) υπό τον έλεγχό τους τη First Republic και μεταπώλησαν το μεγαλύτερο μέρος της στην JPMorgan Chase. Η τράπεζα δεχόταν ισχυρή πίεση μετά τις πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature.

Με βάση το ύψος του ενεργητικού (229 δισεκ. δολάρια στις 13 Απριλίου), πρόκειτα για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από εκείνη της Washington Mutual το Σεπτέμβριο 2008.

Βάσει της συμφωνίας, η JPMorgan θα πάρει όλες τις καταθέσεις της τράπεζας, καθώς και «σχεδόν» όλο το ενεργητικό της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων (FDIC).

JP MorganFIRST REPUBLIC BANKπτώχευσηΝΤΑΙΜΟΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα