Guardian: Το 32% των Ευρωπαίων ψηφίζει λαϊκιστικά και ακραία κόμματα

Σε ποσοστό-ρεκόρ ανέρχεται το σύνολο των Ευρωπαίων ψηφοφόρων που κατευθυνθήκαν πέρυσι σε λαϊκίστικά κόμματα άκρας Αριστεράς ή της άκρας Δεξιάς, σύμφωνα με πολιτική ανάλυση που δημοσιεύει ο Guardian.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία συγκέντρωσε συμπεράσματα των ερευνών εκατό πολιτικών επιστημόνων, διαπιστώνει ότι στις εθνικές εκλογές πέρυσι το 32% των Ευρωπαίων υπέρ αντικαθεστωτικών

κομμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 20%, και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο 12%.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ματίας Ρόουντεν, σημείωσε ότι η άνοδος της εθνικιστικής, αυταρχικής ακροδεξιάς έχει μετατοπίσει συνολικά τον πολιτικό άξονα στην Ευρώπη. «Μιλήσαμε πολύ για τη μετατόπιση προς τα δεξιότερα των Συντηρητικών της Βρετανίας, του VVD του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία, των Républicains στη Γαλλία και του ÖVP στην Αυστρία», αναφέρει ο Ρόουντεν.

«Τελικά, δεν τα συμπεριλάβαμε στα ακροδεξιά κόμματα, λόγω της κεντροδεξιάς ιδεολογικής τους αφετηρίας. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να το κάνουμε στο μέλλον», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής.

234 αντισυστημικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη

Η έρευνα εντοπίζει 234 αντισυστημικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων, τα 165 χαρακτηρίζονται ως λαϊκιστικά. Κατατάσσει 61 κόμματα στον πολιτικό χώρο της ακροαριστεράς και 112 στον χώρο της ακροδεξιάς.

Τα λαϊκιστικά κόμματα συχνά χωρίζουν την κοινωνία σε δύο ομάδες: έναν «καθαρό λαό» έναντι μιας «διεφθαρμένης ελίτ». Θεωρούν δε ότι όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις πρέπει να εκφράζουν τη «βούληση του λαού».

Ποιοι είναι οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς εντοπίζονται ηλικιωμένες γυναίκες, κάτοικοι των πόλεων και η μορφωμένη μεσαία τάξη, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η πίεση, κυρίως προς την παραδοσιακή Κεντροδεξιά, να υιοθετήσει ακροδεξιές πολιτικές θέσεις, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, είναι πλέον ακραία.

GuardianΕυρώπηΨήφοιΚΑΘΕΣΤΩΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα