Αλλαγή στις Ευρωεκλογές: Μένει ο σταυρός, αλλά «σπάνε» τα ψηφοδέλτια

Στην πρόσφατη παρουσία του στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το αν σχεδιάζει αλλαγές στον εκλογικό νόμο και παράλληλα αν θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής ευρωβουλευτών από σταυρό σε λίστα. Η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν... αινιγματική.

Αρχικά, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος

και θα παραμείνει σε ισχύ αυτός της ενισχυμένης αναλογικής με τον οποίο εξελέγη η κυβέρνηση της ΝΔ. Ωστόσο, για τις ευρωεκλογές δεν ήταν τόσο ξεκάθαρος.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως "για τις ευρωεκλογές το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνουν με σταυρό. Κρατήστε για την ώρα αυτό". Ήταν προφανές από τη δήλωση αυτή πως ναι μεν θα μείνουν οι σταυροί, αλλά κάτι θα αλλάξει. Τι είναι αυτό;

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός απροόπτου, η αλλαγή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι ότι αντί για ένα ενιαίο εθνικό ψηφοδέλτιο κάθε κόμματος, θα υπάρξει σπάσιμο σε περιφέρειες.

Οι ευρωβουλευτές θα εκλέγονται δηλαδή με σταυρό, αλλά δεν θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο για ολόκληρη την Ελλάδα. Αντίθετα, θα υπάρξουν διαφορετικά ψηφοδέλτια στις περιφέρειες που θα οριστούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξουν 13 περιφέρειες όπως ισχύει στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά λιγότερες. Πιθανότατα πέντε. Για παράδειγμα: Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα, Ανατολική Ελλάδα και Κρήτη.

Τι εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή; Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου προτιμήθηκε σα λύση από τις λίστες γιατί μένει ο σταυρός ώστε να έχουν λόγο οι πολίτες, αλλά παράλληλα δεν πριμοδοτούνται τόσο τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα, όπως συνέβαινε σε μια ενιαία κάλπη.

Τώρα οι υποψήφιοι θα σπάσουν σε περιφέρειες και θα εκλέγονται αναλογικά. Συνεπώς, δεν θα εκλέγονται μόνο πρόσωπα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που τυχαίνουν μεγαλύτερης προβολής.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά η αλλαγή έχει "κλειδώσει" και το υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιάσει σύντομα το οριστικό πλάνο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ευρωεκλογέςσταυρόςψηφοδέλτιακόμματαΑΛΛΑΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα