Eurobank: Αναποτελεσματική η μόχλευση του EFSF - Τι βλέπει για την παγκόσμια οικονομία

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά όχι double dip "βλέπει" η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG η οποία εξέδωσε σήμερα το δέκατο έκτο τεύχος της τριμηνιαίας της έκδοσης «Global Economic & Market Outlook». Σκοπός του είναι η ανάλυση της κατάστασης και των προοπτικών της διεθνούς οικονομίας και των αγορών, καθώς και η χάραξη νέων επενδυτικών
στρατηγικών.Συγγραφείς της μελέτης είναι ο Σύμβουλος Οικονομικών Μελετών της Eurobank και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος και οι Οικονομικοί Αναλυτές Όλγα Κοσμά, Μαρία Πρανδέκα και Βασίλης Ζάρκος.

Χαμηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας…

Το πρώτο εξάμηνο του έτους η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε αρνητικά από ένα σύνολο προσωρινών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής καταστροφής στην Ιαπωνία με συνέπεια την πρόκληση διεθνών διαταραχών στις αλυσίδες τροφοδοσίας και της αστάθειας στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή που οδήγησαν σε κατακόρυφη άνοδο των τιμών ενέργειας.

Η εξασθένιση των παραπάνω παραγόντων δημιούργησε προσδοκίες για ταχύτερη ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Ωστόσο, η κλιμάκωση της κρίσης κυβερνητικού χρέους στην Ευρώπη και η εξάπλωσή της σε συστημικά μέλη, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, προκάλεσαν ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και των χρηματαγορών, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες.
Επιπλέον, μια πλειάδα κρατών της Ευρωζώνης υιοθέτησε επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας με στόχο να συγκρατηθούν οι πιέσεις στην βιωσιμότητα του χρέους τους. Η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και η επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών παγκοσμίως αναμένεται να περιορίσουν την παγκόσμια οικονομία σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

…ωστόσο η παγκόσμια οικονομία δεν διατρέχει κίνδυνο να εισέλθει σε μια νέα ύφεση

Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, εκτιμούμε πως η παγκόσμια οικονομία δεν διατρέχει κίνδυνο να εισέλθει σε ύφεση, απούσης σημαντικής επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,8% το 2011 και το 2012 από 5,1% το 2010. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να αποτελούν την ατμομηχανή της παγκόσμια οικονομίας.

Η αύξηση του ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών αναμένεται να υποχωρήσει προς πιο βιώσιμο ρυθμό, ωστόσο θα είναι ισχυρή, κυρίως λόγω υγιών θεμελιωδών μεγεθών. Επιπλέον, η στροφή των κεντρικών τραπεζών τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες προς χαλαρότερη νομισματική πολιτική αναμένεται να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.

Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης τους επόμενους μήνες στην Ευρωζώνη

Σε τεχνική ύφεση (δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) είναι πιθανόν να εισέλθει η οικονομία της Ευρωζώνης τα προσεχή τρίμηνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ύφεση πιθανότατα
Keywords
Τυχαία Θέματα