Elounda Hills: Σε «τροχιά» η μαρίνα-Η εξέλιξη του mega project

Στην έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την εγκατάσταση και λειτουργία των προσωρινών εργοταξιακών εγκαταστάσεων του έργου «Μαρίνα Elounda Hills», προχώρησε το ΥΠΕN στις 21/8.

Όπως αναφέρει η απόφαση, ο χώρος για την εγκατάσταση και λειτουργία των προσωρινών εργοταξιακών εγκαταστάσεων αναπτύσσεται στη θέση «Πλευρά» του Δήμου Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ήδη, εδώ και δυο χρόνια έχει γίνει

ένα οδικό έργο που οδηγεί στην παραλία και διευκολύνει την πρόσβαση των εν δυνάμει επενδυτών στα τεμάχια προς πώληση.

Με βάση την Απόφαση του ΥΠΕΝ, οι προσωρινές εγκαταστάσεις για τις οποίες δόθηκε το «πράσινο φως», περιλαμβάνουν τα γραφεία μαζί με τους χώρους στάθμευσης, τη μονάδα παραγωγής σκυροδέματος, τις αποθήκες εξοπλισμού κ.α.. συνολικής έκτασης 12.500 τ.μ..

Όπως τονίζεται, θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη και ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών της μαρίνας, δεδομένου ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι χώροι θα αποκατασταθούν και εκεί θα αναπτυχθούν τα έργα για το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα με κατοικίες σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «ELOUNDA HILLS».

Όπως αναφέρεται, για την πρόσβαση του έργου από το χώρο του εργοταξίου δεν απαιτείται η διάνοιξη νέων οδών, διότι θα χρησιμοποιηθούν προσωρινές προσβάσεις οι οποίες θα μετατραπούν σε εσωτερικό δίκτυο εφόσον ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση του τουριστικού παραθεριστικού χωριού του ΕΣΧΑΣΕ.

Σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους, όπως αναφέρεται σχετικά, ο φορέας του έργου οφείλει να διαθέτει για το εργοτάξιο «Μονάδα Περιβάλλοντος» (είτε να συστήσει οργανωτική μονάδα ή να ορίσει στέλεχος είτε να συμβληθεί με ειδικό και κατάλληλο εξωτερικό φορέα) με την απαραίτητη επιστημονική στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τις αναγκαίες αρμοδιότητες και πόρους ώστε να πληρούνται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η ρύπανση του εδάφους ή των επιφανειακών και υπογείων νερών από κάθε είδους απορροές (π.χ. αιωρήματα ή λάσπες) και μη-βιοδιασπώμενες ουσίες (π.χ. λιπαντικά) κατά τη λειτουργία του εργοταξίου.

Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα πάγια μέτρα (στεγανά δάπεδα εργασίας, προσωρινές αποθηκεύσεις πιθανά ρυπογόνων ουσιών κ.α.) και να εφαρμόζονται, κατόπιν κατάλληλης ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού, όλες οι απαραίτητες πρακτικές εργασίας (πλύσεις μόνο σε ειδικούς χώρους που διαθέτουν σύστημα συλλογής των εκπλύσεων, λήψη προσωρινών μέτρων στεγάνωσης εδάφους, π.χ. με γεωμεμβράνες, πριν από τη χρήση ή τη μετάγγιση πιθανά ρυπογόνων ουσιών κ.ά.).

Τα υγρά απόβλητα από το προσωπικό θα συλλέγονται σε στεγανή δεξαμενή συλλογής λυμάτων και να διατίθενται σε ειδικά αδειοδοτημένο συλλέκτη».

Υπενθυμίζεται ότι η χαρακτηρισμένη ως στρατηγική επένδυση της Mirum Hellas, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και σε αυτή τη φάση έχουν ξεκινήσει οι εργασίες των πρώτων υποδομών με τις διανοίξεις δρόμων στην έκταση για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι εργασίες για τις βασικές βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει τροποποιηθεί με απόφαση του οργανισμού Enterprise Greece ο επενδυτικός φάκελος.

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά το τροποποιημένο Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας «MIRUM HELLAS Α.Ε.» που θα κατασκευαστεί στο Δήμο Αγ. Νικολάου, Π.Ε. Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης, εντασσόμενο στις διατάξεις του ν.4864/2021.

Με την αιτούμενη τροποποίηση αφαιρείται καταρχήν από το επενδυτικό έργο, η Χωρική Ενότητα 6 Βαθύ (έκτασης περίπου 110 στρέμματα σε συνολικού εμβαδού περίπου 850+114=964 στρεμμάτων της επένδυσης – όλων των έξι Χωρικών Ενοτήτων) που έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις με το ν3894/2010 (Απόφαση Ένταξης στις Στρατηγικές Επενδύσεις με το ΦΕΚ 3083/Β/2016, όπως τροποποιήθηκε με τις Αποφάσεις στα ΦΕΚ 4721/Β/2017 & ΦΕΚ 2952/Β/2020).

Το σύνολο του νέου επενδυτικού σχεδίου αναπτύσσεται κυρίως στις 4 χωρικές ενότητες, έκτασης 64 στρεμμάτων περίπου, στο δήμο Αγίου Νικολάου του νομού Λασιθίου.

Το σύνολο των εν λόγω εκτάσεων ανήκουν στον στρατηγικό επενδυτή MIRUM HELLAS ΑΕ.

Οι χωρικές ενότητες που εμπεριέχονται στο επενδυτικό σχέδιο είναι οι ακόλουθες: Τσιφλίκι, στην περιοχή της Ελούντας, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ.

Το προφίλ

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Mirum διαθέτει συνολικά πάνω από 1.200 στρέμματα γης στην Κρήτη.

Ανάμεσα στα υφιστάμενα έργα της Mirum στην Ελλάδα που αφορούν και τις χωριστές χωρικές ενότητες περιλαμβάνονται οι Mirum Villas στο Τσιφλίκι στην περιοχή Πλάκας Ελούντας, ένα παραθαλάσσιο συγκρότημα 19 πολυτελών κατοικιών ακριβώς απέναντι από τη Σπιναλόγκα που έχει πουληθεί κυρίως σε ξένους, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών, Αυστριακών και Ρώσων ιδιοκτητών, καθώς επίσης και το boutique ξενοδοχείο «Island Concept», στην περιοχή του Αγίου Νικολάου που ήδη λειτουργεί.

Επίσης τρέχει το project «Elounda Hills», για το οποίο χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια αγορών των παρακείμενων οικοπέδων, ώστε να δημιουργηθεί μια έκταση, συνολικής επιφάνειας περί τα 950 στρέμματα, με πάνω από 2 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο.

Στις χωρικές ενότητες, που έχει προς ανάπτυξη η εταιρεία, περιλαμβάνονται ακόμη η αναμόρφωση της βίλας του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου στον Όρμο Αγίου Νικολάου, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως boutique ξενοδοχείο, μία σχεδιαζόμενη επένδυση σε 110 στρέμματα περίπου στην περιοχή Βαθύ για τη δημιουργία γεροντολογικού κέντρου με μικρή μαρίνα (για την οποία έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις ο σχετικός φάκελος) με 60 μικρές κατοικίες καθώς και κεντρικό κτίριο 4.000 τ.μ., ενώ μία ακόμη χωρική ενότητα αφορά τέσσερις βίλες που λειτουργούν ήδη στο Μικρό Βαθύ.

Σε σχέση με τον ίδιο τον όμιλο της Mirum, ο οποίος είχε ήδη από τη δεκαετία του ’80 σημαντική δραστηριότητα στη Ρωσία στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και συνδέεται με τον κ. Βιτάλι Μπορίσοφ (Vitaliy Borisov):

Με βάση όσα έχει αναφέρει ήδη από μια σχετική παρουσίαση η διοίκηση της εταιρείας τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν υπάρχει ουδεμία σύνδεση των δραστηριοτήτων του επιχειρηματία με το ρωσικό Δημόσιο και άρα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον δεν έχει υπάρξει ουδεμία καθυστέρηση στο έργο της Κρήτης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που να σχετίζεται με τις προηγούμενες δραστηριότητες του κ. Μπορίσοφ στη Ρωσία.

Μάλιστα αναφέρεται εμφατικά ότι ίδιος ο κ. Μπορίσοφ μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, όπου διαμένει και έχει αναπτύξει δραστηριότητα (σ.σ. έχει και ισραηλινό διαβατήριο) και της Ελλάδας, σε Αθήνα και Κρήτη.

Ο πρόεδρος του ομίλου Mirum έχει γεννηθεί στη Βίνιτσα της Ουκρανίας, τη δεκαετία του ‘80 μετακόμισε στη Μόσχα, όπου δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του premium real estate παραδίδοντας κτίρια και πολυτελείς κατοικίες, ενώ το νησί της Κρήτης το επισκέφτηκε περίπου το 2000 για πρώτη φορά για διακοπές με την οικογένειά του.

Όπως αναφέρεται, η αγάπη του για το νησί ήταν τέτοια που πήρε την απόφαση να επεκτείνει εκεί τις δραστηριότητες του ομίλου που ξεκίνησε στη Μόσχα τη δεκαετία του ’80, έχοντας πλέον φτιάξει και οικογενειακή κατοικία στην Κρήτη.

Οι αγορές εκτάσεων στο νησί με σκοπό τη μεγάλη επένδυση του Elounda Hills ξεκίνησαν περί τα μέσα της δεκαετίας του 2000, έχοντας ήδη συγκεντρώσει γη, όπως προαναφέρθηκε, πάνω από 1.200 στρέμματα, ενώ σημαντικό ορόσημο για την επένδυση ήταν μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, με τις διαδικασίες για την ένταξή της στις στρατηγικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει το Φεβρουάριο κατά την παρουσίαση ο αντιπρόεδρος της Mirum Hellas κ. Κώστας Δέδες, ήδη έχουν επενδυθεί στο νησί κεφάλαια περί τα 150 εκατ. ευρώ για τις αγορές των εκτάσεων, την κατασκευή των πρώτων 19 βιλών εκ των οποίων κάποιες έχουν ήδη πουληθεί (απομένουν 4 προς πώληση), τη λειτουργία του πρώτου μικρού ξενοδοχείου Island Concept, τις αδειοδοτικές διαδικασίες, τις μελέτες, τις πρώτες εργασίες διάνοιξης οδών κ.ο.κ..

Γιώργος Αλεξάκης

Elounda HillsμαρίναΠΛΕΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥMEGA PROJECT
Keywords
Αναζητήσεις
elounda-hills-se-trochia-i-marina-i-exelixi-tou-mega-project.htm
Τυχαία Θέματα