Ζαγόρι- Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου: Δεν επιθυμούμε η Unesco να στεγαστεί στην Πασχάλειο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου «Αλέξανδρος Νούτσος» απαντά αρνητικά με ένα ηχηρό όχι στην UNESCO να στεγαστεί στην Πασχάλειο Σχολή που ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο το γραφείο της UNESCO . Η απόφαση για την επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου είχε ανακοινωθεί πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στα Ιωάννινα.

Ο

Πολιτιστικός Σύλλογος είχε καταθέσει πρόσφατα πρόταση για την δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου ενώ έχει υποβάλλει επιστημονική μουσειολογική μελέτη στο Δήμο.

Ο Δήμος Ζαγορίου απάντησε τότε δημόσια υποστηρίζοντας ότι έχει υποβάλλει πρόταση στο πρόγραμμα «Τρίτσης» με παρεμφερές αντικείμενο.

Τώρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος επανέρχεται με αφορμή νέα απόφαση των μελών του και εμμένει στο αίτημα καταθέτοντας έντονες αντιδράσεις για τη νέα χρήση που επιχειρείται να δοθεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Χαρακτηρίζει αναιτιολόγητη την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και τονίζει ότι με αυτή «τροποποιείται αυθαίρετα το Διαχειριστικό Σχέδιο που υποβλήθηκε στην UNESCO για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς -Κατηγορία Πολιτιστικών Τοπίων, στο οποίο προβλέπεται η λειτουργία και επανάχρηση μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, όπως σχολεία με συμβατές στην αρχική τους λειτουργία χρήσεις, στα οποία περιλαμβάνεται η Πασχάλειος Σχολή στο Καπέσοβο και η προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση των κινητών μνημείων (Χάρτα του Ρήγα, παλαίτυπα χειρόγραφα 16ου-19ου αιώνα), χρησιμοποιώντας την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία».

Επίσης τονίζει ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα καθώς είναι ανεπίτρεπτη η μεταβολή χρήσης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ μεταβάλλεται αυθαίρετα και ο σκοπός του κληροδοτήματος ‘’Αδελφών Πασχάλη’σε άλλο εντελώς διαφορετικό από τον αρχικό, παραγκωνίζοντας την ίδρυση σύγχρονου μουσείου με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που είναι παρεμφερής και συμβατός προς τον αρχικό σκοπό του κληροδοτήματος (λειτουργία σχολείου).

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ακόμη ότι παραβιάζονται οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO, οι οποίες κινούνται σε δύο άξονες, στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην διαβούλευση με την Κοινότητα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην UNESCO είναι βέβαιο ότι δεν είναι επιθυμητό με την ίδρυση των γραφείων της, να τροποποιείται αυθαίρετα το υποβληθέν για την ένταξη διαχειριστικό σχέδιο, ούτε να παραβιάζεται συνταγματική διάταξη του κράτους στο οποίο δρα, ούτε να παραβιάζονται οι βασικοί άξονες δράσης της.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη, ότι στην αρχική πρόταση του δήμου Ζαγορίου η πρόβλεψη για το κέντρο της UNESCO ήταν να εγκατασταθεί στο κτίριο του Αναγνωστοπούλειου Ιδρύματος στο Δίλοφο και στην Πασχάλειο Σχολή να ιδρυθεί μουσείο (όπως προβάλλεται μέχρι σήμερα και στην ιστοσελίδα του δήμου Ζαγορίου).

Για το λόγο αυτό ανακασκευάζεται το κτίριο στο Δίλοφο με κρατική επιχορήγηση, το οποίο σήμερα έχει αφεθεί ασκεπές, με κίνδυνο να υποστεί βλάβη το χειμώνα. Με την αναιτιολόγητη μεταστροφή των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας, πλήττεται εκτός από το Καπέσοβο και το Δίλοφο το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη αναζωογόνησης και πολιτιστικού οξυγόνου.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αναγκαίο ούτε λειτουργικό, να συγκεντρώνονται πολλαπλές και διαφορετικής φύσης δράσεις σε ένα μόνο κτίριο (Πασχάλειος Σχολή) όταν στο κεντρικό Ζαγόρι υπάρχουν κενά και διατηρημένα κτίρια (π.χ. παλαιό Δημαρχείο Τσεπελόβου) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γραφεία της UNESCO χωρίς να μεταβάλλεται ο πολιτιστικός τους χαρακτήρας.

Τέλος καλεί την κεντρική και περιφερειακή πολιτική ηγεσία να παραμείνει στην αρχική πρότασή της (διαχειριστικό σχέδιο) που υπέβαλε στην UNESCO ώστε να στεγαστεί το κέντρο του διεθνούς οργανισμού στο κτίριο του Αναγνωστοπουλείου ιδρύματος στο Δίλοφο ή στο παλαιό Δημαρχείο Τσεπελόβου, ενώ στην Πασχάλειο Σχολή να ιδρυθεί σύγχρονο μουσείο με εκπαιδευτικό προσανατολισμό.

Το άρθρο Ζαγόρι- Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου: Δεν επιθυμούμε η Unesco να στεγαστεί στην Πασχάλειο εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
zagori--politistikos-syllogos-kapesovou-den-epithymoume-i-unesco-na-stegastei-stin-paschaleio.htm
Τυχαία Θέματα