Θωρακίζει την οικονομία της η Κίνα με αγορά 94 τόνων χρυσού στο επτάμηνο

Παρά τις προσπάθειες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν εμπλακεί σε μία νέα οικονομική διαμάχη από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.
Η Κίνα αγοράζει τους τελευταίους οχτώ μήνες χρυσό, προσθέτοντας 10 τόνους στο απόθεμά της τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Bloomberg. Το Πεκίνο έχει αγοράσει από την αρχή της χρονιάς 94 τόνους από το πολύτιμο μέταλλο, θεωρώντας τον χρυσό το πιο πολύτιμο

επενδυτικό «καταφύγιο».
Σύμφωνα με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ο χρυσός υπολογίζεται σε περίπου 1.945 τόνους ή 62,26 εκατ. ουγκιές. Η αξία του υπολογίζεται στα 90 δισ. δολάρια, σε τρέχουσες τιμές, ή 1.500 δολάρια ανά ουγκιά.
Η ζήτηση για τον χρυσό μειώθηκε σε χαμηλά εξαετίας εν μέσω της επιβράδυνσης των παγκόσμιων οικονομιών και των τραπεζών, που μειώνουν τα επιτόκια.
Οπως αναφέρουν αναλυτές της Societe Generale, η Κίνα επενδύει σε χρυσό για να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της από το αμερικανικό νόμισμα και να προστατευθεί από τους κινδύνους του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Η Κίνα είναι μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού, μαζί με την Ρωσία και την Πολωνία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει αποθηκεύσει, από τον Ιανουάριο, 96,4 τόνους χρυσού, επιβεβαιώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι η αξία των αποθεμάτων, την 1η Ιουλίου, ανέρχεται στα 100,3 δισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι το κινεζικό νόμισμα γουάν βρέθηκε σε ναδίρ 11 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο για «χειραγώγηση νομίσματος», εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας
Οι πιέσεις που ασκούνται στο κινεζικό νόμισμα έρχονται σε συνέχεια της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Την περασμένη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν, τονίζοντας ότι θα αποδυναμώσει το Πεκίνο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, έκανε λόγο για εσκεμμένη υποτίμηση του γουάν.
Πάντως, την περασμένη Τετάρτη ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι το πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι η Κίνα, αλλά η Fed.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα