Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κα Παπακώστα

Οι ανασκαφές που κάνει στην Αλεξάνδρεια η Ελληνίδα αρχαιολόγος, Καλλιόπης Λιμναίου Παπακώστα, προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο γύρω από του πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκονται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ του National Geographic «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
«Εχω ένα όνειρο και θα συνεχίσω μέχρι να το εκπληρώσω»: Είναι τα λόγια της Ελληνίδας

αρχαιολόγου, Καλλιόπης Λιμναίου Παπακώστα, που εδώ και πάνω από 20 χρόνια ψάχνει να βρει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι δηλώσεις της φιλοξενούνται σε άρθρο του National Geographic, με αφορμή ντοκιμαντέρ που έχει ετοιμάσει το περιοδικό με τίτλο «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Οπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, η Καλλιόπη Λιμναίου Παπακώστα, τα τελευταία 14 χρόνια, κάνει ανασκαφές στους Κήπους του Σαλαλάτ στην Αλεξάνδρεια, αναζητώντας ίχνη ύπαρξης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Ηταν η τελευταία ώρα της τελευταία ημέρας μιας μακράς, δύσκολης ανασκαφής και η Καλλιόπη Λιμναίου Παπακώστα ήταν έτοιμη να επιστρέψει στο σπίτι της», όταν οι βοηθοί της την κάλεσαν να εξετάσει ένα μαρμάρινο κομμάτι που βρέθηκε μέσα στις λάσπες, σημειώνεται στο άρθρο. Η ίδια είδε τη λάμψη της λευκής πέτρας και ένιωσε μια έκρηξη ελπίδας.
«Προσευχόμουν», αναφέρει. «Ηλπιζα ότι δεν ήταν απλώς ένα κομμάτι μαρμάρου». Και οι ευχές της εισακούστηκαν, καθώς αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ένα πρώιμο Ελληνιστικό άγαλμα που φέρει τη σφραγίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ηταν ένα κίνητρο που ενθάρρυνε την αρχαιολόγο να συνεχίζει να σκάβει, παρατηρεί το άρθρο, συνεχίζοντας με ένα άλλο εύρημα: «Μετά από επτά χρόνια, η Παπακώστα που διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Αλεξανδρινού Πολιτισμού, έσκαψε 35 πόδια κάτω από τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια και έφερε στο φως τη βασιλική συνοικία της αρχαίας πόλης.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουν βρεθεί τα γνήσια θεμέλια της Αλεξάνδρειας», σχολιάζει ο αρχαιολόγος του National Geographic Society, Φρέντρικ Χίμπερτ.
Στην περιοχή, μάλιστα, μπορεί να υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία για την αρχαιολογία, υπογραμμίζει το άρθρο, κάνοντας μνεία στον «χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Αν και αρκετοί αρχαίοι συγγραφείς έχουν περιγράψει τον τάφο, η τοποθεσία του παραμένει ένα μυστήριο.
Αυτό που ωθεί την Καλλιόπη Λιμναίου Παπακώστα να συνεχίζει τις ανασκαφές είναι η ελπίδα του ιστορικού. Η ίδια, με τη βοήθεια καταγραφών από την αρχαιότητα, ενός χάρτη της Αλεξάνδρειας από τον 19ο αιώνα, αλλά και της σύγχρονη τεχνολογίας, δεν σταματά την έρευνα.
Χρησιμοποιώντας τις συγκεκριμένες τακτικές, η Παπακώστα έχει ανακαλύψει διάφορα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα κτίσμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως σημειώνεται.
Αλλά κάθε ανακάλυψη κατακτιέται δύσκολα. Ο Φρέντρικ Χίμπερτ περιγράφει την Παπακώστα με έναν μποξέρ που πέφτει, αλλά επανέρχεται στο ρινγκ. «Είναι σπάνιο, σύμφωνα με την εμπειρία μου, να βρίσκω κάποιον που έχει μείνει σε ένα μόνο μέρος για 21 χρόνια», σχολιάζει.
Με το πέρας των χρόνων, η Παπακώστα όμως πείθεται ολοένα και πιο πολύ ότι βρίσκεται κοντά στον χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν και περιορίζει την αισιοδοξία της με μια υγιή δόση ρεαλισμού.
«Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να βρεθεί» αναφέρει, προσθέτοντας: «Αλλά σίγουρα, βρίσκομαι στο κέντρο της Αλεξάνδρειας στη βασιλική συνοικία, όλες αυτές οι πιθανότητες είναι με το μέρος μου».
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα