Μαζί τουρισμός και ψηφιακή τεχνολογία για την ανάπτυξη

Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και ο ρόλος τους στον τουρισμό συζητήθηκαν στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου ITB 2019, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) και την Google. Οπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για την προώθηση της αειφορίας στον τουρισμό και ο ΠΟΤ εστιάζει ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα

έγινε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία με την Google και το Grow Greek Tourism online, το οποίο είναι ένα πρότζεκτ που έχει βοηθήσει αρκετά τις επιχειρήσεις του τουρισμού να προωθήσουν και να προβάλουν το προϊόν τους» σημείωσε ο κ. Τζιάλλας. Μάλιστα, ανέφερε ότι προωθείται συνεργασία με τη Google Ελλάδος, προκειμένου οι απόφοιτοι των σχολών τουρισμού του υπουργείου να λαμβάνουν κάποια πιστοποίηση για τις ψηφιακές δεξιότητες που έχουν από την google. Ανέφερε ακόμη ότι «στη στρατηγική του υπουργείου για την ψηφιακή ανάπτυξη του τουρισμού, αναφορικά με το πρόγραμμα για την ίδρυση των νέων τουριστικών επιχειρήσεων, εντάσσεται το κίνητρο της επιπλέον μοριοδότησης των υποψήφιων για χρηματοδότηση εταιρειών, στην περίπτωση που αυτές υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού υπογράμμισε επίσης ότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. «Εμείς στην Ελλάδα έχουμε κάνει κάποια βήματα που αφορούν, για παράδειγμα, την προσβασιμότητα στις παραλίες. Ωστόσο, στόχος μας είναι να το εμπλουτίσουμε σιγά σιγά και με ψηφιακές υπηρεσίες. Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα με ψηφιακές υπηρεσίες στον τουρισμό, ανοιχτό για τους πολίτες» είπε ο κ. Τζιάλλας και υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για τη συλλογή δεδομένων που αφορούν τους προορισμούς, τις μεταφορές, τις εθνικότητες κτλ. «Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το επίκεντρο στον τουρισμό είναι ο άνθρωπος» τόνισε.
Πάνω σε αυτό ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, γενικός πρόξενος του Αμβούργου, επεσήμανε ότι «η ψηφιοποίηση στο Αμβούργο είναι μια από τις προτεραιότητες στο εμπόριο και στη διακίνηση εμπορευμάτων στο λιμάνι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στη Γερμανία. Ωστόσο, το μήνυμα για τον κόσμο είναι ότι μπορεί η ψηφιοποίηση να φαντάζει πως θα απαλείψει θέσεις εργασίας, αλλά οι μελέτες και οι έρευνές τους έχουν δείξει ότι θα δημιουργήσει τις διπλάσιες, σε διαφορετικό φυσικά επίπεδο» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα