Moody’s: Χωρίς θωράκιση η Ευρώπη σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης

Η Ευρώπη δε θα αντέξει μία νέα οικονομική κρίση, επισημαίνει σε νέα έκθεσή του ο οίκος Moody’s, με τον αντιπρόεδρο του οργανισμού να αναφέρει πως η Γηραιά Ηπειρος είναι «ευάλωτη».
Τον κώδωνα του κίνδυνου για την ελλιπή θωράκιση της Ευρώπης σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης κρούει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
«Παρά

το γεγονός ότι οι εκδότες επωφελούνται από τις ήπιες πιστωτικές συνθήκες και οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους μετά την τελευταία ύφεση, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντέξει μία ακόμα μεγάλη ύφεση που θα πιέσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει η Moody’s σε νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Ο αντιπρόεδρός του οίκου, Paolo Leschiutta, επισημαίνει πως «παρότι υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις από το 2008, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε οικονομικούς όρους, καθώς τα βάρη του χρέους είναι υψηλότερα, υπάρχουν λιγότερα εργαλεία για να συμβάλουν στην ανάκαμψη, οι τιμές των assets αυξάνονται, τα πολιτικά και ρυθμιστικά ρίσκα μεγαλώνουν και οι τεχνολογίες που αποδιοργανώνουν επηρεάζουν όλο και περισσότερους τομείς».


«Γενικά, το διαθέσιμο περιθώριο ελιγμού για να μετριαστεί η επίπτωση μίας ακόμα ύφεσης συρρικνώνεται», προσθέτει ο Leschiutta.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει, ακόμη, ότι τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους έχουν παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, αφήνοντας πολλούς εκδότες πιο έκθετους εάν τα επιτόκια αυξηθούν απότομα και παραμείνουν υψηλά. Τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα δημόσιου χρέους θα αφήσουν επίσης αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στην επόμενη ύφεση και στην επίπτωση του κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού.
Τονίζεται, μάλιστα, ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη μετά την προηγούμενη κρίση, έχουν περιορίσει τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της επόμενης ύφεσης.
Ο οίκος προσθέτει εξάλλου πως χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία σε ορισμένες περιοχές πυροδοτούν την οικονομική ανασφάλεια, υποθάλποντας αντισυστημικά κινήματα, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δημοφιλία τους εάν ξεσπάσει και άλλη κρίση.
Πηγή Sputnik news

Keywords
Τυχαία Θέματα