Moody’s: Υποβαθμίζει τον κίνδυνο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι είναι αμφίβολο αν το σημερινό πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία θα επιτρέψει την υλοποίηση κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά υποβάθμισε την πιθανότητα εξόδου τη Ρώμης από την Ευρωζώνη.
Νωρίτερα, υπήρξαν μαζικές πωλήσεις στις ιταλικές χρηματοπιστωτικές αγορές και το ευρώ, μετά τη δήλωση του Κλαούντιο Μπόργκι, βουλευτή ενός των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ότι τα περισσότερα προβλήματα της χώρας θα λύνονταν αν η Ιταλία επέστρεφε στο νόμισμά της. Οι αγορές ανέκαμψαν κάπως μετά τη δήλωση του

Μπόργκι ότι η Ιταλία δεν σχεδιάζει την έξοδό της από ευρώ.
Ο Moody’s, ο οποίος αξιολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2 με αρνητική προοπτική, αναμένεται να παρουσιάσει μία επικαιροποιημένη απόφασή του για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας έως το τέλος Οκτωβρίου το αργότερο, έχοντας ήδη καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου επανεξέτασή του. Σε ανακοίνωσή του αργά τη Δευτέρα, ο οίκος ανέφερε ότι η επανεξέταση του αξιόχρεου για πιθανή υποβάθμισή του εξαρτάται από την προοπτική της πορείας του χρέους και της οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας, που συνδέεται με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η Ιταλία έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλό δημόσιο χρέος και προβλήματα στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης, ενώ το πολιτικό περιβάλλον που μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση προσπαθειών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι επίσης αμφισβητούμενο», δήλωσε η Σάρα Κάλρσον, υψηλόβαθμη αντιπρόεδρος της ομάδας του Moody’s για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις κρατών, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη. «Εξαρτάται από την προοπτική της πορείας του χρέους και της ανάπτυξης που συνδέεται με προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ένα υψηλότερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ θα εξασθενήσει την ικανότητα της Ιταλίας να εξυπηρετήσει τον όγκο του χρέους της, που ανέρχεται στο 131% του ΑΕΠ, και δημιουργεί κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησή της, θέτοντάς τη στο όριο ή κάτω από την κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης. Ωστόσο, ο Moody’s υποβάθμισε τους φόβους για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης λόγω της Ιταλίας και την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα, σημειώνοντας ότι η Ιταλία είναι απρόθυμη να εγκαταλείψει το ευρώ. Η Ιταλία είναι «πιο ενοποιημένη με την Ευρώπη από ό,τι ήταν ο φόβος τα τελευταία λίγα χρόνια», σημείωσε ο οίκος.
Ο οίκος Fitch επανεξέτασε την Ιταλία τον Αύγουστο, διατηρώντας αμετάβλητο το αξιόχρεό της στη βαθμίδα ΒΒΒ, αλλά με αρνητική προοπτική. Ο οίκος S&P θα εξετάσει πάλι την Ιταλία στις 26 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα την αξιολογεί στη βαθμίδα BBB με σταθερή προοπτική.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα