Ζόρια Ζάεφ που ανέβαλε την ψηφοφορία για το Σύνταγμα

Ζόρια Ζάεφ που ανέβαλε την ψηφοφορία για το Σύνταγμα11.01.2019Παρασκήνιο

Σε πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η πολυαναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων...

...(που αναβλήθηκε για σήμερα) με φόντο τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.



Την ώρα που εδώ στην Αθήνα κατέφθανε χθες η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για να ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση της έγκρισης της Συνθήκης των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, κι ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν κατάφερνε να βρει τις 80 βουλευτικές ψήφους που απαιτούνται «για να γίνει η δουλειά».

Αρχικά η προγραμματισμένη για χθες στις 14.00 συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ πήρε δίωρη παράταση ώστε ο Ζάεφ να κάνει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις. Αργότερα όμως διαφάνηκε πως κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν κατάφερε να αποσπάσει τα απαιτούμενα «ναι» για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθούσαν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA του Μπιλιάλ Κασάμι (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του συνταγματικού νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το BESA και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το BESA είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες» είπε ο Ζάεφ. Ενώ πρόσθεσε ακόμη πως «πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί, θα βρεθεί λύση».

Τέλος, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι, αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Eνωση (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα